Iran slaat terug en vuurt raketten op Amerikaanse troepen

0
775

Iran heeft na een opbod in bedreigingen woensdag teruggeslagen tegen de Verenigde Staten. Dit na een Amerikaanse drone-aanval op het leven van de Iraanse controversiële generaal Qassem Soleimani vrijdag, op de luchthaven van Bagdad, Irak. Woensdagochtend lanceerde Iran 15 tot 22 raketten tegen Iraaks-Amerikaanse luchtmachtbases in Iran. Volgens de Iraanse verklaringen zijn zeker 80 Amerikanen gedood, maar Washington ontkent dit en stelt dat er geen doden zijn. Amerikaans president Donald Trump (Rep.) tweette zelfs: “Alles in orde”.

Volgens de Iraans Ayatollah-leider Ali Khamenei was de Iraanse raketaanval bedoeld als een “kaakslag” aan het adres van de VS. Verder zei hij dat de Amerikaanse troepen de regio nu zouden verlaten. Khamenei communiceerde dit voor een menigte van woedende Iraniërs die “dood aan Amerika!” riepen. De Iraanse staatstelevisie wist verder nog te brengen dat het ging om 15 raketten die werden afgevuurd op Amerikaanse doelwitten. De Amerikaanse strijdkrachten lieten echter weten dat zeker twee Irakese bases geviseerd werden, alwaar personeel verbleef van de door de Amerikanen geleide internationale coalitie. België zit ook in deze coalitie, maar ons land communiceerde reeds dat onze troepen niet betrokken waren in de aanval. Tot slot stelt de Irakese overheid dat er 22 raketten werden afgevuurd.

Kan raketaanval verhoogde spanningen tussen Iran en VS “concluderen”?

Opvallend: Naast de raketaanval liet Teheran verder nog weten dat het geen oorlog wil en dat de aanvallen de Iraanse reactie op de dood van Soleimani “concluderen”, zo citeert Reuters verder. Trump liet dan weer weten een evaluatie op te maken van slachtoffers en schade, maar tweette wat later dat “alles in orde” is. Een bron sprak van geen slachtoffers aan Amerikaanse zijde, terwijl andere Amerikaanse magistraten weigerden om commentaar te geven. Ook Duitsland, Denemarken, Noorwegen en Polen – allen actief in de VS-geleide coalitie aanwezig in Irak – lieten weten geen slachtoffers te moeten betreuren. Het VK – hetgeen ook in Irak actief is – veroordeelde reeds de acties. Ook Irak zelf liet weten geen slachtoffers verduurd te hebben.

Naar eigen zeggen had Iran zo’n 100 wraak-scenario’s uitgetekend en iemand werkende voor de grootayatollah Khamenei had gesteld dat de raketaanval het “zwakste” was van de verzamelde plannen. De vraag rijst nu of de escalatie en oplopende spanningen tussen de Islamitische Republiek en de VS nu een hoogtepunt hebben bereikt. Zal men nu terug bewegen richting normalisering? “We zoeken geen [verdere] escalatie of oorlog, maar zullen onszelf verdedigen tegen elke vorm van agressie”, tweette de Iraanse BuZa-minister Mohammad Javad Zarif daaromtrent. Hij citeerde daarbij het gebruik van “proportionele middelen in zelfverdediging onder artikel 51 van het VN-charter”.

Lees ook:

Turkije gaat bemiddelen tussen VS en Iran