Het Oekraïense lijnvliegtuig dat op 8 januari neerstortte, is dan toch neergeschoten door het Iraanse leger. Verschillende westerse regeringen hadden reeds aangegeven dat de oorzaak bij Iran te zoeken was, maar dat land ontkende de aantijgingen. Nu geeft Buitenlandminister Javad Zarif toch toe dat de Boeing 737 door een “menselijke fout” vanwege Iran is neergestort.

De Oekraïense Boeing 737 ‘Ukraine International Airlines Flight 752’ vertrok op 8 januari vanuit de Iraanse hoofdstad Teheran naar de Oekraïense hoofdstad Kiev. Kort na het opstijgen stortte het vliegtuig echter neer. Alle 176 inzittenden – voornamelijk Iraniërs en Canadezen – kwamen daarbij om het leven.

Eerder die nacht had Iran raketten afgevuurd op Amerikaanse basissen in Irak. De Iraanse luchtafweer bevond zich in een verhoogde staat van paraatheid uit vrees voor Amerikaanse vergeldingen. Volgens verschillende westerse regeringen, waaronder die van de VS, Canada en Nederland, heeft de Iraanse luchtafweer daarop per ongeluk het lijnvliegtuig neergehaald.

“Amerikaans avonturisme”

Dat werd aanvankelijk in alle toonaarden ontkend door Iran, maar nu krabbelt de Islamitische Republiek toch terug. Op Twitter geeft de Iraanse Buitenlandminister Javad Zarif toe dat het vliegtuig is neergeschoten door het Iraanse leger. Het gaat volgens hem om een “menselijke fout in een crisistijd die door Amerikaans avonturisme is veroorzaakt”. Volgens Zarif volgen die bevindingen uit een intern onderzoek van het leger.

De Buitenlandminister verontschuldigt zich en uit zijn deelneming ten aanzien van de families van de slachtoffers. De 176 inzittenden die omkwamen bij de crash waren voornamelijk Canadezen en Iraniërs op weg naar familie in Canada.