De Iraanse Revolutionaire Garde (IRG), de elite-eenheid van het Iraanse leger, zint op wraak voor de dood van topman Qassem Soleimani. Daarbij viseren ze naar eigen zeggen “vitale Amerikaanse doelwitten”. Ook Tel Aviv, een stad in het noorden van het door de VS gesteunde Israël, wordt door IRG-bevelhebber Gholamali Abuhamzeh genoemd als “binnen bereik”.

Volgens Abuhamzeh zal Iran “Amerikanen straffen eender waar ze binnen het bereik van de Islamitische Republiek zijn als vergelding voor de moord op de militaire commandant Qassem Soleimani”. Concreet heeft de IRG-bevelhebber het over 35 vitale Amerikaanse doelen en Tel Aviv, een stad in het noorden van het door de VS gesteunde Israël. De Israëlische premier Benjamin Netanyahu benadrukte in het conflict steeds zijn steun voor “grote vriend” de Verenigde Staten. De regeringsleider ziet Iran als een belangrijke bedreiging voor het bestaan van zijn land.

Straat van Hormuz

De Iraanse Revolutionaire Garde viseert ook de Perzische Golf. “De Straat van Hormuz is een vitaal punt voor het Westen, waar een groot aantal Amerikaanse oorlogsschepen passeren”, aldus Abuhamzeh. “Vitale Amerikaanse doelen in de regio zijn al een hele tijd geïdentificeerd.” Langs de bewuste zeearm passeert bijna een derde van de wereldwijde olie-export. Dit jaar liepen de spanningen in de Straat van Hormuz wel vaker hoog op. Iran nam meermaals zogenaamde buitenlandse olietankers in beslag, wellicht als vergelding voor de economische sancties tegen het land.

Vrijdag voerden de VS een succesvolle luchtaanval uit in Bagdad waarbij Soleimani en enkele andere Sjiitische leiders uit de regio omkwamen. De actie was een antwoord op de bestorming van de Amerikaanse ambassade.

De dood van de militaire topman wordt door sjiitische moslims over heel de wereld herdacht. In Iran en Irak kwamen duizenden mensen op straat. Ook dichter bij huis, in Molenbeek, vond vrijdagavond een bijeenkomst plaats om Soleimani te herdenken.

Lees meer:

VS doden topman Iraans leger: Iran zweert wraak

Amerikaanse ambassade Bagdad belegerd door betogers