In Oostenrijk hebben de winnaars van de afgelopen verkiezingen elkaar gevonden. Onderhandelaars hebben een regeerakkoord kunnen sluiten op nieuwjaarsdag. De ÖVP en Grunen zullen samen de nieuwe regering vormen, als de congressen van beide partijen het akkoord goedkeuren. Dat meldt het News.at

De conservatieve Sebastian Kurz, die die een populair migratiebeleid voerde, haalde in september een eclatante verkiezingsoverwinning. Zijn partij, de ÖVP, scoorde 37%. De Groenen, die de vorige keer nog onder de kiesdrempel zaten, sprongen onder Werner Kogler omhoog naar 14%. Het regeerakkoord en de lijst van potentiële ministers worden binnenkort bekendgemaakt.

Kurz, die normaal gezien zichzelf opvolgt, noemde het akkoord met de groenen een “excellent resultaat“. Tegen de pers zei hij dat ze niet gegaan zijn voor het minimum, maar “het beste van beide werelden samengebracht hebben“.

Het klimaat én de grenzen beschermen

Beide partijen zijn er naar eigen zeggen in geslaagd om hun centrale verkiezingsbeloften te behouden. Iets wat volgens Kurz niet makkelijk was, maar mits het nodige respect toch is gelukt. Zo zal Oostenrijk een belastingverlaging krijgen, dezelfde lijn over migratie aanhouden en hard optreden tegen de politieke islam. “Het is mogelijk tegelijk én het klimaat én de grenzen te beschermen.

(lees verder onder de tweet)

Kogler van zijn kant zegt dat op het vlak van klimaatbescherming veel meer is binnengehaald dan vooraf verwacht. “Oostenrijk zal een voortrekkersrol spelen in Europa op het vlak van klimaatbescherming.” Het belastingsysteem krijgt een groenere invulling. Ook zal er meer aandacht gaan naar transparantie en de strijd tegen armoede bij kinderen en ouderen.

De verkiezingen volgden op het zogenaamde Ibizaschandaal. Toenmalig FPÖ-leider Heinz-Christian Strache leek in een video openbare aanbestedingen aan te bieden aan een vrouw die zich voordeed als een Russische oligarch. Dit in ruil voor campagne-ondersteuning. Het schandaal leidde tot het ineenstorten van de coalitie. Daarop dienden de FPÖ en de SPÖ een motie van wantrouwen in die Kurz I ten val bracht.