In Jemen hebben de door Iran gesteunde Houthi’s meer dan 80 soldaten van de door Saoedi-Arabië gesteunde Jemenitische regering gedood.

De sjiitische Houthi’s vielen zaterdag een moskee in een militair kamp in Marib, in centraal-Jemen, aan met drones en “drie raketten”. Op dat moment vond het avondgebed plaats, waardoor de moskee overvol zat. Bij de aanval kwamen minstens 100 soldaten van de Jemenitische regering om. Er vielen ook tientallen gewonden. De aanval werd niet onmiddellijk opgeëist.

Iraanse en Saoedische bemoeienis in Jemenitische burgeroorlog

De aanval volgt op maanden van relatieve rust in het Jemenitische conflict. Sinds de sjiitische Houthi’s in 2014 de Jemenitische hoofdstad Sana’a innamen, moeide Saoedi-Arabië zich in het conflict aan de zijde van de regering. De Houthi’s worden gesteund door Iran, iets wat zowel Teheran als de Houthi’s ontkennen. 

Volgens de Jemenitische president Abd-Rabbu Mansour Hadi moet het leger zich klaar houden om de strijd verder te zetten. Volgens Hadi bevestigt de aanval “zonder twijfel dat de Houthi’s geen verlangen naar vrede hebben”. Hadi noemde de Houthi’s “een goedkoop Iraans instrument in de regio”.

Sinds Saoedi-Arabië zich begon te moeien in het conflict zijn tienduizenden doden gevallen. Nog eens miljoenen mensen zijn ontheemd. Jemen balanceert voortdurend op de rand van een hongersnood. Volgens de Verenigde Naties gaat het om de ergste humanitaire crisis ter wereld.