Het onderzoek naar de Bende van Nijvel – de beruchte misdaadbende die in de jaren ’80 terreur zaaide in België – gaat alweer een nieuwe fase in. Honderden mannen en vrouwen dienen zich aan te melden om een DNA-staal af te staan. De DNA-onderzoeken zijn in de eerste plaats vrijwillig, maar kunnen opgelegd worden door het gerecht. Daarmee willen de speurders een aantal pistes en mogelijke scenario’s uitsluiten en/of bepaalde mogelijke verdachten linken aan het dossier. “Het is in zo’n onderzoek even belangrijk om een aantal pistes te sluiten, dan om mensen erbij te betrekken”, zo zegt Eric Van der Sypt van het parket echter via VRT NWS. 

Het onderzoek dient in feite ook om eerdere data te verifiëren. “Daar zijn een aantal mensen bij die hun DNA al eerder hebben gegeven. Aan hen vragen we een nieuw staal, om van een goede basis te vertrekken”, aldus nog Van der Sypt. Ook ex-verdachten Leopold Van Esbroeck en Philippe De Staerke zullen opnieuw DNA-staaltjes moeten afstaan.

Zaak rond Bende Van Nijvel verjaart in 5 jaar: Zorgen nieuwe DNA-stalen voor verhoopte ‘doorbraak’?

Een aantal andere potentiële verdachten kregen eveneens het verzoek om DNA af te staan, al zou niet iedereen in het gehele dossier een staal moeten afgeven. “We maken weloverwogen keuzes”, klinkt het verder. Bovendien is de opdracht voorlopig niet verplicht, maar vrijwillig. Een weigering kan wel aanleiding geven tot een onderzoeksrechter die de opgave verplicht maakt.

In ieder geval blijft de klok tikken. In 2025 – dan is de laatste aanslag, deze op de Delhaize in Aalst, 40 jaar geleden – zal het dossier immers verjaren, dus een ‘doorbraak’ moet voor die datum gerealiseerd worden. Hoe ver men met de DNA-methode kan komen is echter onbekend, gezien het niet geweten is hoeveel DNA-sporen er precies in het dossier zitten (al spreken bepaalde kranten van 10 genetica-fiches). “De DNA-technologie is de laatste jaren sterk geëvolueerd. Vroeger kon een gemengd profiel, met DNA-sporen van verschillende personen, niet uit elkaar gehaald worden. Dat is nu wel mogelijk”, legt men ten slotte uit op het parket.

Wie nuttige informatie heeft, kan overigens nog steeds een flinke som geld verdienen. Na al de voorbij gestreken jaren looft de Belgische winkelketen Delhaize nog steeds een beloning uit voor gouden tips in het dossier.

Lees ook:

“Reus Bende van Nijvel is in buitenland opgesloten en kan in jaar vrijkomen”