De Libische bevelhebber Khalifa Haftar is uit Moskou vertrokken zonder een staakt-het-vuren te ondertekenen. De Russische regering probeert naar eigen zeggen nog altijd te bemiddelen tussen de verschillende partijen. Intussen dreigt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) Haftar “een lesje te leren”.

Het akkoord zou een permanente wapenstilstand tussen de rivaliserende regeringen in Libië tot stand moeten brengen en werd bemiddeld door Rusland en Turkije. De Libische bevelhebber Khalifa Haftar verliet Moskou echter zonder het akkoord te ondertekenen. Haftar wou het akkoord dinsdag overlopen voor een beslissing te nemen, maar verliet de gesprekken zonder zijn handtekening te zetten.

Erdogan: “Zullen Haftar een lesje leren”

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken wordt er nog altijd gezocht naar een akkoord. “We zullen onze inspanningen in deze richting voortzetten. Voorlopig is er nog geen definitief resultaat bereikt”, zei de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov.

De door de VN-gesteunde regering van Libië heeft het akkoord wel reeds ondertekend. Het land heeft twee rivaliserende regeringen. De regering in Tripoli krijgt steun van de Verenigde Naties, een groot deel van het Westen, Turkije en Qatar. De regering in Tobroek, gelieerd aan Haftar, wordt gesteund door Rusland, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Jordanië. 

Intussen dreigt de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) Haftar “een lesje te leren”. “We zullen niet aarzelen om de putschpleger Haftar een verdiende les te leren als hij doorgaat met zijn aanvallen op het legitieme bestuur van het land en onze broeders in Libië”, klinkt het. Turkije stuurde onlangs Syrische huurlingen naar Libië om tegen Haftar te strijden.