In Libië hebben troepen van bevelhebber Khalifa Haftar de strategische kuststad Sirte ingenomen. Sirte is de geboorteplaats van de vroegere Libische dictator Moammar al-Qadhafi.

Sirte is zowel strategisch als symbolisch belangrijk. De stad ligt in het centrum van Libië, aan de kustweg die Tripoli en Tobroek met elkaar verbindt. Daarnaast was het ook de geboorteplaats en laatste bolwerk van de voormalige dictator Moammar al-Qadhafi. De stad wisselde de afgelopen jaren herhaaldelijk van handen. Tot eind 2016 werd de stad bezet door Islamitische Staat, nadien was de stad in handen van de regering in Tripoli.

Libische Burgeroorlog

De stad werd zonder al te veel tegenstand ingenomen door troepen loyaal aan de oostelijke bevelhebber Khalifa Haftar. De aanval werd voorafgegaan door luchtbombardementen. Sommige van de van eenheden die stad verdedigden zouden overgelopen zijn naar Haftar.

Haftar rukt sinds april vorig jaar op naar Tripoli. Het offensief kwam nadien grotendeels tot stilstand. Het geweld laaide onlangs terug op, nadat Turkije aankondigde dat het Syrische huurlingen naar Libië zou sturen om de regering in Tripoli te steunen. 

Libië wordt verscheurd door een burgeroorlog sinds de NAVO in 2011 besloot al-Qadhafi omver te werpen. Het land heeft twee rivaliserende regeringen. De regering in Tripoli krijgt steun van de Verenigde Naties, een groot deel van het Westen, Turkije en Qatar. De regering in Tobroek, gelieerd aan Haftar, wordt gesteund Rusland, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) en Jordanië.

Hoe Libië de nieuwe internationale brandhaard dreigt te worden