Ioannis Lagos, een Grieks Europarlementslid, provoceerde gisteren tijdens de plenaire zitting van het Europees Parlement. Tijdens zijn speech, waarin hij de gevolgen van vluchtelingenproblematiek en massamigratie voor zijn land aanklaagde, verscheurde hij een Turkse vlag. De Turkse regering reageerde boos.

Lagos is onafhankelijk parlementair, daarvoor zetelend voor het neo-nazistische Gouden Dageraad. In zijn tussenkomst had hij er de buik van vol dat men in het debat over de vluchtelingencrisis altijd maar bezig is met de rechten van asielzoekers. “Aan de gewone mensen, de Grieken die alles op hun bord krijgen, wordt niets gevraagd“, aldus Lagos. “Nochtans is 70% van hen tegen illegale immigratie“. Niemand verdedigt volgens Lagos de rechten van die Grieken.

Volgens hem worden Grieken lastig gevallen en geïntimideerd door illegalen. Voor Lagos lijkt het alsof de NGO’s de lakens uitdelen. “Nochtans loopt de situatie uit de hand. Er wordt gestolen, verkracht en gemoord, maar men spreekt enkel over de Afghanen en de Pakistanen. We zouden moeten spreken over de Grieken. We moeten hun rechten teruggeven. Ze zijn hun thuisland aan het verliezen.” Ondertussen mogen de Turken doen wat ze willen en worden ze met fluwelen handschoenen aangepakt, zo beweert Lagos. De Turkse rol in de migratiecrisis wordt door hem weinig geapprecieerd.

“Dit is een Turkse vlag. Wat kan je doen met een Turkse vlag, verscheuren. Hier moet een einde aan komen”. En hij voegde daad bij het woord.

Turkije boos

De Turken waren niet opgezet met de tussenkomst van de parlementair. De Turkse minister van Buitenlandse Zaken, Mevlut Cavusoglu vroeg aan het Europees Parlement om “noodzakelijke stappen te nemen tegen deze clown.”

Die racistische geesten weten beter dan wie ook hoe wij zij die onze glorieuze vlag aanvallen ‘breken’ en in de zee schoppen. Europese verwende en racistische kinderen moeten hun plek kennen. Europa moet een halt toeroepen aan racisme en vijandigheid tegen de islam.

Het Griekse ministerie van Buitenlandse Zaken reageerde ook op de respectloze actie en verklaarde dat “Neo-nazi’s enkel zichzelf vertegenwoordigen. Griekenland veroordeelt elke actie die een nationaal symbool onteert, in dit geval het nationale symbool van Turkije