De Amerikaanse ambassade in de Iraakse hoofdstad Bagdad is zondag geraakt door een raket. Daarbij viel ten minste één gewonde. De ambassade is al maanden het doelwit van raketaanvallen, maar het is de eerste keer dat het gebouw direct wordt geraakt.

De Amerikaanse ambassade in Bagdad werd zondag door drie raketten geraakt. Één van de raketten raakte de cafetaria van de ambassade tijdens het avondeten. Twee andere raketten landden in de buurt. Er viel minstens één gewonde. Volgens andere bronnen vielen er drie gewonden. De ambassade is al maanden het doelwit van raketaanvallen, maar het is de eerste keer dat het gebouw direct wordt geraakt.

Zoveelste aanval op ambassade

De raketaanvallen zijn vooralsnog niet opgeëist. Volgens de Verenigde Staten zitten door Iran gesteunde milities achter de aanval. Kata’ib Hezbollah – een van de milities – ontkende alle betrokkenheid. Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken riep Irak zondag op om “de verplichtingen om onze diplomatieke faciliteiten te beschermen” na te komen. De Iraakse premier Adel Abdel Mahdi veroordeelde de aanval. Volgens hen dreigen dergelijke incidenten Irak een oorlog in te zuigen.

Het is het zoveelste incident in een lange rij. Enkele weken geleden kwam een Amerikaan om bij een raketaanval op een Amerikaanse basis. Ter vergelding bombardeerden de Amerikanen Kata’ib Hezbollah. Niet veel later werd de Iraanse bevelhebber Qassem Soleimani gedood door de VS, nadat hij verdere aanvallen gepland zou hebben tegen Amerikaanse doelen.