Afgelopen vrijdagavond pleegden twee minderjarigen een gewapende overval op frituur ‘t Meuleken in Gent. Het is de tweede keer in evenveel jaar tijd dat de frituur overvallen wordt door ‘jongeren’. Uitbaatster Rosita De Grandeur (70) doet haar verhaal in De Gentenaar

Vrijdagavond omstreeks 21u verlieten enkele klanten frituur ‘t Meuleken en waren er geen klanten meer aanwezig in de zaak. Op dat moment sloegen de overvallers toe. “En toen stonden ze daar ineens voor me. Opnieuw. Ze vroegen geld en ik zei dat ik er geen had. ‘Kan niet, want we hebben klanten naar buiten zien komen’, was hun antwoord”, zo begint Rosita haar verhaal. 

‘Jongeren’

De 70-jarige vrouw haalde vervolgens toch wat geld uit de kassa en gaf het aan de overvallers. “Maar het was niet genoeg. De ene rukte wat wijzerplaatjes los van mijn koeltoog en trok een rolgordijn kapot. Om indruk te maken waarschijnlijk. Om me schrik aan te jagen. Ze trokken mijn lade verder open en vonden meer geld. Zelf de plastic doos met kleingeld wilden ze hebben.”

Net als vorige keer hadden de overvallers een mes bij. De overvallers deinsden niet terug om dat ook effectief te gebruiken, iets wat bij de vorige overval niet gebeurde. “Nu was het veel gewelddadiger. Twee jaar geleden zat er zeker een halve meter tussen het mes en mijn buik. Nu heb ik het echt gevoeld. Die ene duwde het tegen me”, vertelt ze. 

Toen de overvallers de kassa hadden leeggehaald, namen ze ook de gsm van Rosita en vluchtten ze weg. “Ik ben op straat gelopen en beginnen te roepen. Met de gsm van een buurvrouw konden we mijn man en de politie bellen”, aldus Rosita. Eén van de daders kon vrijwel onmiddellijk opgepakt worden door de politie, de andere kon ontkomen maar werd ook dezelfde avond nog opgepakt. “De twee daders zijn minderjarig”, stelt de politie. Meer informatie over de identiteit van de daders willen ze niet kwijt. 

Minstens één van de twee overvallers zou wel van buitenlandse origine zijn. Volgens Rosita sprak die immers in gebroken Nederlands.