De stad Gent heeft tientallen affiches uitgehangen aan de ingang van moskeeën in Gent. Ze informeren over de Lage Emissiezone (LEZ). Naast het Nederlands worden er ook Arabisch en Turks gebruikt. Een inbreuk op de taalwet volgens sommigen, maar de Stad verwijst naar de adviezen van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht. De Gentse afdeling van het Vlaams Belang heeft klacht ingediend tegen de anderstalige affiches.

De Turkse en Arabische affiches bij een moskee in Gent. Foto: SCEPTR.
De Turkse en Arabische affiches bij een moskee in Gent. Foto: SCEPTR.

“De juridische dienst van de Stad heeft het uitgezocht. Als je zoiets doet, moet het een bijzonder doel hebben, zoals het informeren van bepaalde doelgroepen of het verlenen van een dienst. De LEZ is een specifieke maatregel waardoor die regel van toepassing is”, verdedigt Gents schepen van Milieu en Klimaat Tine Heyse (Groen) het gebruik van Arabisch en Turks tegenover Het Nieuwsblad.

Zolang dat de boodschap voorafgegaan wordt door dezelfde boodschap in het Nederlands is er volgens Heyse geen vuiltje aan de lucht. “Die affiches zijn op specifieke plekken opgehangen en niet overal uitgedeeld. We hebben er belang bij dat alle Gentenaars goed zijn geïnformeerd”, klinkt het nog bij haar.

Klacht van Vlaams Belang

Het is niet de eerste keer dat Gent het nieuws haalt rond taalgebruik. De progressieve stad pleit ook steevast voor het gebruik van thuistaal op school. Dat zou volgens linkse pedagogen dé manier zijn om anderstalige leerlingen sneller vooruit te krijgen. In de praktijk lijkt het eerder te leiden tot segregatie en taalachterstand.

De anderstalige affiches stoten op protest van de Gentse Vlaams Belang-afdeling. Fractieleider Johan Deckmyn heeft een klacht ingediend bij de Vaste commissie voor taaltoezicht. “Men kan zo ook in het Arabisch communiceren over het specifiek gebruik van de nieuwe PMD-zak in Gent”, verduidelijkt de Gentenaar. “Voor Vlaams Belang is dit onaanvaardbaar. Dit is een inbreuk op de taalwetgeving.”