De Zwitserse stad Genève heeft mannen verwijderd van de helft van haar verkeersborden op oversteekplaatsen. Ze worden vervangen door allerlei vrouwen. De stad wil zo de strijd voeren tegen vermeende ongelijkheid. Dat brengt de NOS.

Om verwelkomend en inclusief te zijn heeft Genève het ‘probleem’ rond ‘discriminerende verkeersborden’ aangepakt. Wie nu oversteekt, ziet een zwangere vrouw, of een lesbisch stelletje hand in hand. Er zijn zes varianten, ook met oudere vrouwen. De mannen blijven in één variant bestaan.

Actieplan tegen seksisme

De verandering maakt deel uit van het stedelijk actieplan tegen seksisme en intimidatie in de publieke ruimte. De gemeente zegt de ’zichtbaarheid van vrouwen’ in de openbare ruimte te willen vergroten. “De alomtegenwoordigheid van mannen versterkt het idee dat sommige mensen, vooral vrouwen maar ook minderheden, minder in het openbaar thuishoren“, zegt de socialistische burgemeester Sandrine Salerno. In LeTemps zegt de burgemeester: “De doelstelling is nul seksisme in mijn stad“.

Salerno vindt dat in de toekomst ook transgenders, gehandicapten en dikke mensen op de borden moeten komen. De stad wil ook meer vrouwelijke straatnamen.

De omruiloperatie kost minimaal 50.000 euro. de oude borden zijn niet vernietigd, maar voorlopig opgeslagen.De figuurtjes op de borden blijven voorlopig nog wel zwart.