Bij regionale verkiezingen in de Italiaanse regio Emilia-Romagna is de Lega Nord er niet in geslaagd de overwinning binnen te halen. Salvini hoopte dat een overwinning van zijn rechts-populistische partij de nationale regering ten val zou kunnen brengen, maar de sociaaldemocratische PD hield stand. Dat meldt DS.

De Noord-Italiaanse regio Emilia-Romagna wordt al sinds de Tweede Wereldoorlog geregeerd door links, maar opiniepeilingen wezen op een mogelijke ommekeer. Salvini voerde daarom een felle campagne in de regio.

Bewoners daagden gisteren massaal op om te stemmen, meer dan 67 procent bracht een stem uit. Dat is bijna dubbel zoveel als bij de verkiezingen in 2014. Zittend gouverneur Stefano Bonaccini haalde 51,4 procent van de stemmen, de rechtse kandidate, Lucia Borgonzoni haalde 43,7 procent.

Het is de eerste keer dat de Lega niet als overwinnaar uit de verkiezingen treedt nadat Salvini zich uit de regering liet manoeuvreren. In alle andere regionale verkiezingen slaagde hij daar wel in. In het traditioneel linkse Umbrië kon de Lega een tijdje terug de overwinning binnenhalen. Ook in Calabrië slaagde de Lega daar gisteren in. Daar gingen de socialisten sterk achteruit. Emilia-Romagna was echter symbolisch van grotere waarde. Daar winnen zou echt een ongeziene krachttoer geweest zijn.

Implosie vijfsterrenbeweging

Toch is er zeker geen man overboord bij de Lega Nord. De links-populistische vijfsterrenbeweging blijft maar imploderen. Eerder deze maand stapte hun politiek leider, Luigi Di Maio op. Er zijn al meer dan dertig parlementsleden opgestapt uit die partij, waardoor de huidige Italiaanse regering maar een krappe meerderheid overhoudt.