Parketten laten racisme en antisemitisme ongestraft volgens N-VA Kamerlid Michael Freilich. Dat zegt hij in een interview met De Zondag. “Dat gedoogbeleid is het probleem”, stelt hij. “De parketten doen hun werk niet.”

Ook online haat mag volgens Freilich strenger bestraft worden. Deze week ontstond er nog ophef rond enkele commentaren op het nieuws over de zoektocht naar vluchtelingen die in de Noordzee in nood waren geraakt. “Ik las dat het parket van West-Vlaanderen nu toch in actie zou komen”, stelt de N-VA’er over het onderzoek naar die commentaren. “Ik kan de uitkomst al voorspellen: dat wordt verticaal geklasseerd. Zonder fysiek geweld doet het parket niets.”

PVDA en Vlaams Belang

De voormalig hoofdredacteur van Joods Actueel ziet ook antisemitisme in de samenleving toenemen. “Vroeger kwam dat uit één hoek: extreemrechts”, zegt hij. “Vandaag komt dat uit drie hoeken: extreemrechts, extreemlinks en het islamisme.” Freilich wijst naar Comac, de communistische jongerenvereniging van de PVDA, die zich ook fors mengt in het debat over het Israëlisch-Palestijns conflict. “Ik lees op de website van Comac dat de banken en de media in Joodse handen zijn en dat daar komaf mee gemaakt moet worden”, luidt het. “Dat is een gemeenschap beschuldigen op basis van leugens.” PVDA heeft inmiddels laten weten klacht te zullen neerleggen tegen die uitspraak van Freilich. 

De N-VA’er viseert ook het Vlaams Belang. “In die partij zitten wel mensen die minstens de indruk geven dat ze banden hebben met het fascisme. Haast maandelijks wordt iemand van die partij betrapt op een Hitlergroet”, stelt hij scherp. “Ik zie twee strekkingen: een salonfähig deel en een ranzig deel. Dat laatste staat onder leiding van Filip Dewinter en Dries Van Langenhove.” Dewinters poulain Sam Van Rooy weerlegt die uitspraak op Twitter“Wat betekent ‘iemand van de partij’ precies? Alleszins neemt het VB daar niet alleen expliciet afstand van, maar ook is ‘haast maandelijks’ aantoonbaar fout”, reageert hij. “Een zware overdrijving die een gebrek aan inhoudelijke argumenten moet maskeren.”