Gisteren hakte PS-voorzitter Paul Magnette de knoop door: een regering met en N-VA én de Franstalige socialisten komt er (voorlopig) niet. Het gevolg? Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) trekken met een ietwat geflopte opdracht naar de koning. Bij de Franstalige liberalen wil men nu dat sp.a-voorzitter Conner Rousseau aan zet komt. De Vlaamse socialisten staan daar, zo bericht De Morgen, evenwel niet voor te springen. 

PS en N-VA zaten verschillende keren samen, de (centrum-rechtse) nota van Bouchez en Coens werd niet afgeschoten door de Franstalige socialisten en even leek het erop alsof Magnette en Co een opening maakte voor de N-VA. Na gisteren werd dat paars-gele ballonnetje, door Magnette, doorprikt.

Verder onderhandelen met de Vlaams-nationalisten heeft volgens Magnette “geen zin”. “Als we vaststellen dat het onmogelijk is, moeten we andere pistes proberen te onderzoeken”, klinkt het. “Als men een regering zonder de PS wil vormen, dat men dat maar doet, maar aan de PS moet men niet vragen om een rechtse politiek te voeren”, stelde de PS-topman gisteren tegenover BELGA.

Het gevolg? Coens en Bouchez moeten met een geflopte opdracht naar de koning en er bestaat onderzekerheid over wie nu de regie in handen moet nemen. Hoewel het benoemen van Bart De Wever als formateur zeker de steun krijgt van CD&V, heeft het ‘njet’ van Magnette de situatie verandert.

Rousseau aan zet?

Volgens De Morgen denken de Franstalige liberalen aan sp.a-voorzitter Rousseau. “Voor PS is het duidelijk dat ze niet wil, maar voor sp.a is dat minder duidelijk. Misschien moeten ze het zelf eens proberen”, citeert de krant een MR-bron. Eerder hinkte Waals minister Jean-Luc Crucke (MR) al op dezelfde piste, al kan Rousseau wat hem betreft deze opdracht ook uitvoeren met een christendemocraat.

Veel zin hebben de socialisten evenwel niet in een dergelijke opdracht. “Het is niet aan ons, maar aan de grote partijen om een oplossing te vinden”, citeert De Morgen een reactie binnen de sp.a.