De Franse politie heeft in de stad Épinal, in het departement Vosges, een inval gedaan in een verdachte woning. Het parket opende een onderzoek naar een criminele terroristische organisatie. Ze was in het bezit van explosieven. Er zou een potentiële terroristische aanslag verijdeld zijn. Dat meldt Le Figaro.

Deze middag voerde de politie een actie uit in het centrum van de stad. Men ging uit van de intentie om terreur te plegen. Het Franse nationale antiterreurparket is ook betrokken in de zaak. 

De lokale politie van de stad is deze middag samen met een speciale eenheid van RAID (unité de Recherche, assistance, intervention, dissuasion) uit Nancy binnengevallen in een huis aan de Victor Hugostraat in het centrum van Épinal. Ook een regionale afdeling van de Franse gerechtelijke politie was ter plekke. De dreiging was ernstig en men vermoedde dat er explosieven aanwezig waren. 

Signalen opgepikt

Volgens de lokale krant, de Vosges matin, besloot de politie om tot actie over te gaan “na signalen die wezen op de mogelijke aanwezigheid van een persoon die deel uitmaakt van de islamistische beweging“. Die signalen werden opgepikt door de Centrale Territoriale Inlichtingendienst, een inlichtingendienst die in mei 2014 werd opgericht en op zoek gaat naar informatie om gewelddadig extremisme te bestrijden. Dat slaat voornamelijk op islamistisch extremisme. 

Een man werd opgepakt een meegenomen voor ondervraging. Ontmijners zijn ter plaatse om na te gaan of er nog materiaal aanwezig is waarmee explosieven gemaakt kunnen worden. In een persbericht bevestigt de procureur dat het een terrorismegerelateerde actie betreft. Er zijn tevens explosieven gevonden ter plekke.
Tijdens de actie werden kinderen van nabijgelegen scholen binnengehouden.

Een getuige zegt aan Le Figaro dat de interventie in alle rust gebeurde. “De straat werd afgezet en passanten werden omgeleid, maar dat veroorzaakte geen enkele hinder. Alles gebeurde zeer discreet.” 

Niet de eerste verijdelde aanslag

Eerder deze week arresteerde de Franse politie al zeven mannen die van plan waren een islamistische terreuraanval te plegen in Frankrijk. Vervolgens wilden ze naar Irak en Syrië vertrekken. De arrestaties gebeurden in Brest en de omliggende regio, Finistre. Frankrijk heeft zo al meerdere mogelijke aanslagen verhinderd de afgelopen maanden