De Zuid-Koreaanse investeerder Meritz Securities en de Londense vastgoedinvesteerder Valesco hebben de Financietoren in Brussel gekocht voor meer dan 1,2 miljard euro. Dat meldt onder meer VRT NWS. Onder de paars-groene regering van premier Verhofstadt werd het gebouw voor slechts een kwart van de prijs van de hand gedaan.

Het Nederlandse vastgoedbedrijf Breevast en de investeringsmaatschappij ZBG verkochten het gebouw. Volgens hen gaat het om een recordtransactie voor Belgisch vastgoed. “De transactie, die op 17 januari is afgerond, is de grootste voor een enkel pand ooit in België“, klinkt het.

Overheidsgebruik

Vandaag wordt de toren gebruikt door de federale overheidsdienst Financiën, die de kantoorruimte op lange termijn huurt. Ook de Sociale Zekerheid en enkele kleinere overheidsdiensten vinden er onderdak. Het gebouw is goed voor 200.000 vierkante meter kantoorruimte. Hij is gebouwd in 1982 en is 144 meter hoog. Het is een van de hoogste gebouwen van België.

Onder het beleid van oud-premier Guy Verhofstadt (Open Vld) werden, om de begrotingscijfers op te smukken, tal van overheidsgebouwen verkocht. Nadien huurde diezelfde overheid de gebouwen gewoon opnieuw. Deze ‘sale-and-lease’-truc heeft de Belgische staat miljarden gekost. Hier verkocht de paars-groene overheid de toren voor 311 miljoen euro. De kopers renoveerden het gebouw voor 325 miljoen euro.

Onrendabel

Het Rekenhof was destijds vernietigend voor de operatie, die ze “onrendabel” noemde. Over dit gebouw zei het Rekenhof toen: “Maar de berekening (van de Financiëntoren) vertrok van hypothesen die ofwel achteraf verkeerd bleken ofwel weinig plausibel waren. Iets wat vandaag wel heel duidelijk blijkt.

Verdachte winsten

Het verschil met de aankoopprijs vandaag, een dik half miljard, is de winst die de belastingbetaler kwijt is. Het huurcontract loopt tot in 2031 en zal tegen dan meer dan een miljard euro kosten. Breevast haalde officieel een jaarlijks rendement van 8,2 procent op zijn investering. Maar omdat het gebouw zwaar onder de marktprijs is verkocht zou dat in de praktijk meer dan 10% zijn geweest.

Na de verkoop kwam ook naar boven dat de consultants die de operatie regelden, voor miljoenen euro’s smeergeld opgestreken hadden. Ze zouden negen miljoen euro ‘commissie’ opgeraapt hebben. De bekendste van die consultants waren Ronny Van Goethem en Michel Bellemans. Beide heren stonden dicht bij Rik Daems en werden al veroordeeld voor fraude en omkoping