Volgens een hooggeplaatst lid van de rechtse Hongaarse regeringspartij Fidesz overweegt de partij van Viktor Orbán serieus om de Europese Volkspartij (EVP) in te ruilen voor de Europese Conservatieven en Hervormers (ECH). Dat schrijft Politico. Fidesz is sinds maart geschorst uit de EVP.

De Hongaarse regeringspartij Fidesz werd in maart uit de EVP geschorst vanwege “bezorgdheid over de rechtsstaat”. De 13 Fidesz-Europarlementariërs blijven weliswaar deel uitmaken van de EVP-fractie in het Europees Parlement. “We kunnen geen compromissen sluiten op het gebied van democratie, rechtsstaat, persvrijheid, academische vrijheid of rechten van minderheden. Anti-EU-retoriek is onaanvaardbaar. De tegenstellingen tussen de EVP en Fidesz moeten ophouden”, klonk het destijds bij monde van toenmalig EVP-leider Joseph Daul.

Overstap naar ECH

Volgens een hooggeplaatst lid overweegt de partij van Viktor Orbán serieus om de EVP te verlaten. Men zou op dit moment de mogelijkheid onderzoeken om zich aan te sluiten bij de Polen van Recht en Rechtvaardigheid (PiS) in de Europese Conservatieven en Hervormers (ECH). Indien het akkoord komt zou Orbán een leidende rol moeten gaan spelen binnen die partij.

Orbán heeft in het verleden herhaaldelijk aangegeven dat een vertrek uit de EVP tot de mogelijkheden behoort, indien de partij niet verandert. “Als ze blijven bewegen naar links, dat is niet onze weg. Als ze echter klaar zijn om terug te gaan naar hun christen-democratische wortels, kunnen we waarschijnlijk doorgaan binnen de EVP”, zei Orbán in november. Het migratiethema zou voor Fidesz een van de belangrijkste heikele punten van het lidmaatschap van de EVP zijn.

Tot de EVP behoort onder meer CD&V. N-VA behoort tot de ECH-fractie in het Europees Parlement, maar behoort niet tot de ECH-partij als dusdanig. De Vlaams-nationalisten maken deel uit van de partij Europese Vrije Alliantie (EVA), een partij die regionalistische partijen uit de Europese Unie samenbrengt.