Vorige donderdag werd in de Goethe-Universität (Frankfurt am Main) een panelgesprek gehouden met als titel “De sluier: mode accessoire, religieus symbool of politiek instrument“. Linkse knokploegen verstoorden de bijeenkomst nog voor het debat goed en wel begonnen was. Dat gebeurt tegenwoordig wel vaker op universiteiten. Een van de panelleden was Naïla Chikhi, een sociologe en auteur met Algerijnse roots.

In een interview met de Neue Zürcher Zeitung van deze week kon Chikhi dan toch haar mening geven. Zelf identificeert ze als moslim, maar ze keert zich volledig tegen bepaalde vrouwonvriendelijke verplichtingen van dit geloof.

Zo zegt ze dat de sluier een patriarchaal symbool is en de “vlag van de politieke islam“. Daarom is het niet compatibel met feminisme. “Ik geloof niet dat god mij met haar gemaakt heeft zodat ik het zou wegsteken. Als een man zich niet kan controleren wanneer hij mijn haar ziet, is het niet aan mij om hem een plezier te doen en mij te verstoppen voor hem“, aldus Chikhi.

Zoals prostitutie

Op de vraag of gesluierde vrouwen hier zelf voor kiezen antwoord de sociologe dat het “met de hoofddoek is zoals met prostitutie: de meesten doen het niet vrijwillig“. Ze is dan ook voorstander van een hoofddoekenverbod tot de volwassen leeftijd. Dit omdat volgens haar een bepaalde rijpheid nodig is om dergelijke beslissingen te nemen.

Verder beschrijft ze hoe de linkerzijde van het politieke spectrum de politieke islam helpt – mogelijk zonder het te beseffen- en kant ze zich tegen het begrip islamofobie: “Dat begrip wordt gebruikt om tegen islamcritici in te gaan. Het is echter niet normaal dat men een religie niet kan bekritiseren. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit van christofobie gehoord, hoewel er natuurlijk ook kritiek gegeven wordt op de Kerk, en er ook veel christenen bedreigd en vervolgd worden” aldus Chikhi.