Farage: “Eindelijk geen Guy Verhofstadt meer!”

0
3915

Deze week vertrokken de Britten uit het Europees Parlement. Ook Nigel Farage (Brexit) nam het woord en zwaaide met een Britse vlag tijdens het afscheid. “Geen Guy Verhofstadt meer! Hoe kun je dat nu niet leuk vinden”, zei Farage.

Woensdag werd het vertrek van de Britten uit de Europese Unie definitief bezegeld in het Europees Parlement. Ook Nigel Farage (Brexit), de man die de Brexit destijds op de politieke kaart zette, nam het woord. “Ik liep hier binnen, jullie vonden het allemaal vreselijk grappig, maar jullie stopten met lachen in 2016”, zei Farage. “Maar mijn kijk op Europa is veranderd sinds ik lid ben geworden. In 2005 zag ik de grondwet die was opgesteld en zag ik dat die door de Fransen in een referendum werd verworpen. Ik zag dat ze door de Nederlanders in een referendum werd verworpen. En ik zag jullie, in deze instellingen, hen negeren.”

“We houden van Europa, maar haten de Europese Unie”

Farage verwees naar de talloze referenda die nieuwe EU-verdragen verwierpen, maar nadien gewoon genegeerd werden door Brussel. “Ik ben dus een regelrechte tegenstander van het hele Europese project geworden. Ik wil dat Brexit een debat begint in heel Europa. Wat willen we van Europa? Als we handel willen, vriendschappelijke samenwerking, wederkerigheid. We hebben geen Europese Commissie nodig, we hebben geen Europese rechtbank nodig. We hebben deze instellingen en al deze macht niet nodig”, zegt Farage. “En ik kan jullie beloven, zowel in UKIP als in de Brexit-partij, dat we van Europa houden. We haten de Europese Unie gewoon.”

“Ik hoop dat dit het einde van dit project begint. Het is een slecht project. Het is niet alleen ondemocratisch, het is antidemocratisch”, zegt Farage.

“Geen Guy Verhofstadt meer! Hoe kun je dat nu niet leuk vinden?”

“Er is een historische strijd gaande in het westen, in Europa, Amerika en elders. Het is globalisme tegen populisme. En je mag dan een hekel hebben aan populisme, maar ik zal je iets grappigs vertellen. Het wordt erg populair”, klinkt het. “En het heeft grote voordelen. Geen financiële bijdragen meer, geen Europese gerechtshoven meer. Geen Europees gemeenschappelijk visserijbeleid meer, geen betutteling meer. Geen pesterijen, geen Guy Verhofstadt meer! Hoe kun je dat nu niet leuk vinden?”

Op het einde van zijn toespraak halen Farage en zijn partijgenoten Britse vlaggetjes boven. Op dat ogenblik werd zijn toespraak afgebroken door de Parlementsvoorzitter.