De Europese Unie heeft vrijdag “grote bezorgdheid” geuit over de Turkse beslissing om militair in te grijpen in de escalerende Libische burgeroorlog. Dat voornemen liet de Turkse president Recep Erdogan (AKP) immers weten eind vorig jaar. En donderdag werden deze plannen dan ook in het Turkse parlement goedgekeurd. Dit ondanks eerder protest van de VS, Rusland, Egypte, Israël, Griekenland en Cyprus. Ankara kreeg vorig jaar ook al veel kritiek wegens de militaire operaties tegen de Koerden in noordelijk Syrië.

Libië is al enkele jaren verwikkeld in een ingewikkelde burgeroorlog met grofweg drie partijen: Er is de officiële, door de VN en het meeste van het Westen erkende, regering in Tripoli – die echter militair zwak staat. Er zijn de krachtige islamistische Misratah-rebellen en er is de evenzeer krachtige tegenregering van generaal Khalifa Haftar. Die laatste krijgt steun van Rusland, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en zelfs – maar in veel mindere mate – van Frankrijk en Saudi-Arabië. Het is echter de eerstgenoemde regering dus die Erdogan militair wil ondersteunen, nadat Ankara eerder ook al de Misratah-rebellen hielp. Uit pragmatische overwegingen hadden Tripoli en Misratah evenzeer al samengewerkt tegen Haftar, zeker nadat die laatstgenoemde in april vorig jaar een offensief begon tegen Tripoli.

EU terwijl oorlog in Libië naar climax beweegt met inmenging Erdogan: “Er is geen militaire oplossing voor Libische crisis”

Maar nog een actor zoals Erdogan injecteren in het Libische kluwen/gebeuren, is iets wat de EU absoluut niet wil zien gebeuren. “Er is geen militaire oplossing voor de Libische crisis. Initiatieven om steun te verlenen aan partijen die elkaar bekampen in het conflict, zullen het land en de ruimere regio alleen verder destabiliseren”, zo schrijft een EU-woordvoerder in een persbericht aan onder meer BELGA. “De EU zal zich actief blijven engageren om alle de-escalerende maatregelen te steunen, net als stappen naar een effectief staakt-het-vuren en de hervatting van politieke onderhandelingen.”

Het EU-bericht benadrukt ook dat iedereen het VN-wapenembargo tegen Libië “ten volle moet respecteren”. Erdogan riposteert echter dat het net de – VN-erkende – Tripoli-regering was die had gevraagd aan Turkije om militair op te treden. Naast de EU zijn ook Rusland, de VS en Egypte grote tegenstander van de Turkse plannen. De mediterraanse landen Griekenland, Cyprus en Israël lieten eveneens protest optekenen: “De beslissing van Turkije is een gevaarlijke bedreiging voor de stabiliteit in de regio.”

Lees ook:

Hoe Libië de nieuwe internationale brandhaard dreigt te worden