Als het aan Engie Electrabel ligt, mogen de kerncentrales in België sluiten. Tenminste als de volgende regering vasthoudt aan de kernuitstap, die is gepland in 2025. Dat liet de Engie Electrabel-bestuursvoorzitter Johnny Thijs weten in een Trends-interview. Engie Electrabel – dat onze kerncentrales uitbaat – ziet in dat geval een andere bron van inkomsten: het wil dan de helft van de nieuwe gascentrales bouwen die het aandringende energietekort moeten compenseren.

“We pleiten niét voor de levensduurverlenging van de kerncentrales”, zo verklaart Thijs in het economisch tijdschrift. Maar tegen kernenergie zijn ze duidelijk ook niet bij het illustere energiebedrijf. Om eenvoudiger naar een koolstofneutrale toekomst te gaan, zien ze enkele kerncentrales zelfs als nodig. “We leggen wel het volledige dossier op de tafel van de overheid. Volgens onze experts is het beter – want goedkoper, milieuvriendelijker en haalbaarder – om twee, misschien drie kernreactoren open te houden.”

Electrabel-topman wil snel een regering zodat cruciale knopen rond kernenergie in België worden doorgehakt

Wat de Belgische regering zal beslissen is echter nog niet duidelijk. Er is een kernuitstap gepland en gestemd tegen 2025, maar daar bestond al geen consensus meer over in de afgelopen federale regering door tegenwerk van N-VA. Die partij werd eind 2018 weliswaar uit de regering geduwd, maar hetgeen overschiet heeft geen parlementaire meerderheid en is thans bovendien in lopende zaken. Die onzekerheid plus de onzekerheid over de geplande gascentrales en hun betaalbaarheid ziet Thijs dan ook als een obstakel, in die mate dat kernenergie toch nog zal nodig zijn, ook na 2025.

“Wij denken dat beide nodig zijn, door de onvoorspelbaarheid van de marktprijs”, zo zegt de Electrabel-topman. “Macro-economisch moet die stijgen: er komen elektrische auto’s, elektrische verwarming, enzovoort. Maar als er veel zon en wind is, kunnen de prijzen zelfs negatief zijn. Zonder een vorm van garanties op rendement zal niemand een gascentrale bouwen.” En als de kerncentrales verder open worden gehouden, wil Engie Electrabel ook extra vergoeding. Het bedrijf wil dan “een fair rendement, dat rekening houdt met de exploitatierisico’s”, luidt het nog. “Die dragen wij sowieso. De vraag is hoe we omgaan met een mogelijke situatie van structureel lage elektriciteitsprijzen, zeker indien we nieuwe gascentrales zouden bouwen.”

De tijd dringt echter volgens Thijs, en de ‘captain of industry’ – die in een vorig leven bpost moderniseerde – roept de federale politiek dan ook op tot snelle beslissingen. “De deadline voor duidelijkheid over een eventuele levensduurverlenging van de kerncentrales is midden 2020. Dat is tricky (riskant/lastig, red.), gezien de moeizame regeringsvorming. En als er nieuwe verkiezingen komen, riskeren we te laat te komen.”

Lees ook:

Gascentrales dreigen extreem dure affaire te worden