Waals minister-president en PS-kopstuk Elio Di Rupo probeerde gisteren de druk op CD&V te verhogen. “CD&V, waarover weinig gesproken wordt, heeft ook een rol te spelen: steunt de partij de eenheid of de splitsing van het land?”, klonk het. Die kritiek laat de christendemocraten evenwel koud. “Als er één ding duidelijk is, dan is het dat de lijn van CD&V al acht maanden dezelfde is: er is een zo groot mogelijk draagvlak nodig in het noorden en zuiden van het land, en dat is het gemakkelijkst door de twee grootste formaties samen te brengen”, reageerde CD&V-Kamerfractieleider Servais Verherstraeten in Radio 1-programma ‘De Ochtend’.

Acht maanden na de verkiezingen is er nog steeds geen doorbraak op federaal niveau. Meer precies is er (nog steeds) geen overeenkomst tussen PS en N-VA gevonden. Di Rupo verhoogde gisteren alvast de druk op de christendemocraten. “CD&V, waarover weinig gesproken wordt, heeft ook een rol te spelen: steunt de partij de eenheid of de splitsing van het land?”, citeerde BELGA het PS-kopstuk.

Verherstraeten blijft evenwel (voorlopig) nog voor de betrokkenheid van de Vlaams-nationalisten pleiten. “Als er één ding duidelijk is, dan is het dat de lijn van CD&V al acht maanden dezelfde is: er is een zo groot mogelijk draagvlak nodig in het noorden en zuiden van het land, en dat is het gemakkelijkst door de twee grootste formaties samen te brengen”, klinkt het.

“Zouden beter naar oplossingen zoeken”

De CD&V-fractieleider, in het verleden staatssecretaris onder Di Rupo, reageerde ook op de suggestie van Di Rupo dat CD&V zou moeten kiezen tussen de eenheid of splitsing van het land. “Elio Di Rupo kent de CD&V zeer goed, en weet dat wij tegen de splitsing van het land zijn. Wij zijn voor een sterk Vlaanderen, maar ook voor een sterk België, en staatshervormingen moeten er zijn om de mensen een zo efficiënt mogelijk beleid te geven”, stelde Verherstraeten. 

Tevens is sereniteit volgens de christendemocraat momenteel belangrijk. “Als we gaan blijven reageren op commentaren van anderen over mekaar, dan geraken we er nooit uit. We zouden beter met elkaar praten en naar oplossingen zoeken”, aldus Verherstraeten.

Di Rupo zet druk op CD&V: “Steunt de partij de eenheid van het land?”