Drie ngo’s, Ligue des Droits Humains, CNAPD en Forum voor Vredesactie, hebben een kortgeding aangespannen tegen de Belgische Staat. Reden? De organisaties eisen dat de Belgische wapenexport naar Saoedi-Arabië, dat in Jemen tegen de sjiitische Houthi’s vecht, ophoudt. Dat melden Knack en De Morgen.

Concreet vragen de ngo’s aan de rechtbank om de Belgische Staat gedurende zes maanden een exportverbod naar Saoedi-Arabië op te leggen. Ze dagvaarden daarvoor minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld), onder wiens bevoegdheid de Douane valt. Dat Saoedi-Arabië Belgische wapens en militaire technologie gebruikt bij de oorlog in Jemen was al langer duidelijk. Saoedi’s vechten er tegen de sjiitische Houthi’s in een conflict dat intussen al vijf jaar aansleept. Volgens de Verenigde Naties gaat het om de ergste humanitaire crisis ter wereld.

Waals gewest

Het is echter niet duidelijk of er vandaag nog exportlicenties voor Saoedi-Arabië van kracht zijn. In 2019 trok de Raad van State nog exportvergunningen van wapenproducenten FN Herstal en CMI Defence voor het land in. Het aantreden van de nieuwe Waalse regering in september zou evenwel een nieuwe wending aan de zaak kunnen geven. “De meerderheidspartijen (MR, Ecolo en PS red.) hebben afgesproken om géén exportlicenties voor Saudi-Arabië te weigeren voor de lopende contracten. En dat er nog lopende contracten zijn, weten we zeker”, klinkt het bij één van de ngo’s. “Maar of er in dat kader nog licenties voor Saoedi-Arabië zijn toegekend, maakt het Waalse Gewest niet bekend.”

De hele zaak is extra vervelend voor het Waalse gewest, dat volledig eigenaar is van wapenfabrikant FN Herstal. De lucratieve industrie betekent met andere woorden jobs en inkomsten voor de Waalse regering.

De timing van het kortgeding is ook niet toevallig. Op 30 januari wordt een schip van de Saoedische rederij Bahri verwacht in de haven van Antwerpen. “Diezelfde rederij laadde in het verleden al wapens op in Antwerpen”, stelt een vertegenwoordiger van Ligue des Droits Humains. “Daarom is het dringend om nu in te grijpen.”

Lees meer:

Wel degelijk Belgische wapens gebruikt in Jemen