CD&V-voorzitter Joachim Coens blijft vasthouden aan een federale regering met N-VA, iets wat hij – impliciet – benadrukte op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. Het francofone DéFi, waar men eerder al pleitte voor paars-groen plus DéFi of paars-groen plus cdH, hekelt de opstelling van de christendemocraten. “CD&V moet ermee stoppen iedereen te gijzelen. Er zijn verschillende coalities mogelijk zonder de N-VA of de CD&V”, citeert BELGA DéFi-voorzitter François De Smet.

Hoewel Coens, als informateur, gisteren op de vlakte bleef, gaf hij wel impliciet te kennen dat de christendemocraten blijven vasthouden aan een regering met de N-VA. “Wij willen niet zomaar een provisoire regering”, luidde het. “We willen een stabiele regering. Één die de goede vrede bewaart met de Vlaamse regering”, stelde Coens. Eerder namen kopstukken zoals Hilde Crevits al eenzelfde houding aan.

De Smet viel de positie van de christendemocraten frontaal aan. De reden? Hij meent dat de N-VA “nooit zelf uit het spel [zal] stappen”. “Voor zij die nog altijd wachten op de N-VA, herinner ik eraan dat de N-VA op federaal vlak maar twee dingen wil: ofwel regeren met partners die ze kan domineren, ofwel het land onbestuurbaar maken om nadien te kunnen vaststellen dat het land onbestuurbaar is geworden”, citeert BELGA de DéFI-voorzitter.

Eerder formuleerde Waals minister-president en PS-kopstuk Elio Di Rupo een soortgelijke opmerking. “CD&V, waarover weinig gesproken wordt, heeft ook een rol te spelen: steunt de partij de eenheid of de splitsing van het land?”, klonk het.

“CD&V moet stoppen met gijzeling”

De Smet ging evenwel een stapje verder dan Di Rupo en spreekt over een gijzeling. “Het is legitiem dat men probeert om de CD&V aan boord te houden zodat het evenwicht tussen Franstaligen en Vlamingen leefbaar is. Maar die partij moet ermee stoppen iedereen te gijzelen. Er zijn verschillende coalities mogelijk zonder N-VA of CD&V”. “Als dinsdag blijkt dat CD&V zich niet wil engageren, dan moeten we niet langer kijken naar wat ideaal is, maar naar wat nodig is”, dreigde De Smet impliciet.

Lees meer:

Di Rupo zet druk op CD&V: “Steunt de partij de eenheid van het land?”