De N-VA wil mee regeren op federaal niveau, maar niet tegen elke prijs. Dat maakte voorzitter Bart De Wever zaterdag nog eens duidelijk op de nieuwjaarsreceptie van de partij in Mechelen. Het programma van de volgende federale regering moet volgens hem Zweeds kleuren: aansluiten bij de sociaal-economische hervormingen van de regering-Michel en met een streng migratiebeleid. De N-VA-voorzitter maakte ook een kleine opening naar de socialisten.

Beginnen deed N-VA-voorzitter Bart De Wever met veel lof voor de huidige Vlaamse regering, die onder leiding van Jan Jambon “de Roaring Twenties van Vlaanderen” moet inluiden. “Nog nooit drukte de N-VA sterker haar stempel op het Vlaams regeerakkoord”, stelde hij zich tevreden.

Over de federale formatie was de N-VA-voorzitter daarentegen minder enthousiast. Zweedse recepten moeten de Vlaams-nationalisten verleiden om ook federaal mee te besturen. De Wever wil het beleid van de regering-Michel verderzetten. Hij verwees daarbij naar de sociaal-economische hervormingen onder Johan Van Overtveldt en het strenge migratiebeleid van staatssecretaris Theo Francken.

Verhoging laagste pensioenen

Zweeds-bis blijft echter een illusie aangezien de vier vorige regeringspartijen vandaag geen meerderheid meer hebben na een afstraffing bij de verkiezingen van 26 mei. Daarom leek De Wever ook een kleine opening te maken naar de socialisten. De opbrengsten van het “sociaal-economisch herstel” moeten volgens de N-VA-voorzitter prioritair naar de verhoging van de laagste pensioenen gaan. 

Of dat de voorbode van een mogelijke paars-gele constructie is, blijft echter de grote vraag. “Het is alles behalve duidelijk wat de komende dagen zullen brengen”, klonk het ook bij De Wever. “De toestand is hoogst onzeker.” 

Maandag brengen informateurs Joachim Coens (CD&V) en Georges-Louis Bouchez (MR) verslag uit bij de Koning. Die laatste toont zich alvast bijzonder ambitieus en hoopt volgende week aan de (pre)formatie van een voorlopig kleurloze federale regering te beginnen.

Lees ook:

Ambitieuze Bouchez wil maandag aan (pre)formatie beginnen

Vervelend voor Open Vld: Crevits wil N-VA nu niet lossen