N-VA-voorzitter Bart De Wever hekelt tegenover het populaire magazine Dag Allemaal de nieuwe stijl van politiek voeren. Zo laakt hij de ‘veramerikanisering’, “[dewelke] resulteert in een voortdurende aanwezigheid op sociale media, non-stop communicatie, opinies geven over alles en iedereen”. “Waarover gaat het democratische debat nog? Dan moeten we niet schrikken dat we op den duur alleen nog over basketsloefkes en matekes bezig zijn”, klinkt het bij de N-VA-politicus.

Hoewel De Wever bewondering heeft voor de wijze waarop flamboyant sp.a-voorzitter Conner Rousseau bekendheid verwierf, mist hij een inhoudelijke component. “Hij is begonnen met de franjes. Als hij niet oplet, wordt hij louter de Conner van de ‘matekes’, zonder een inhoudelijk profiel op te bouwen. Op dat vlak doet hij me heel erg aan de Bert Anciaux van jaren geleden denken”, stelt De Wever.

Zelf kan de N-VA-voorzitter de ‘amerikanisering’ van de politiek niet smaken. “Jonge mensen, ook binnen mijn partij, hebben de blik op Amerika gericht, zien wat daar aan het gebeuren is en copy-pasten dat. Wat resulteert in een voortdurende aanwezigheid op sociale media, non-stop communicatie, opinies geven over alles en iedereen. Ik doe daar niet aan mee, ik word er zelfs doodmoe van”, stelt de scherpe N-VA-voorzitter tegenover Dag Allemaal. 

Sterker nog: de focus op tweets en bij uitbreiding posts op sociale media maken De Wever soms “knettergek”. “‘Hebt ge die tweet gelezen van den Theo?’, vragen ze me dan. En dan kijk ik en zie ik een onschuldig bericht. ‘Nee nee, die niet. Die van zes berichten geleden.’ (zucht) Waarover gaat het democratische debat nog? Dan moeten we niet schrikken dat we op den duur alleen nog over basketsloefkes en matekes bezig zijn”, klinkt het.

De Wever: “Vroeger was ik Poetin, een dictator, een stalinist. Nu is het dit weer”

Eerder, in De Morgen, stelden verschillende N-VA-ingewijden dat Theo Francken De Wever overschaduwt. “Hij doet vierkant zijn eigen zin”, citeerde de krant een bron over de oud-staatssecretaris. Francken zelf spreekt dit tegen. “Bart heeft nog altijd alle steun binnen de partij. En hij zal zelf beslissen wanneer hij het voorzitterschap wil doorgeven”. 

De Wever zelf reageert hier eerder cynisch op. “Vroeger was ik Poetin, een dictator, een stalinist. Nu is het dit weer… Het is nog altijd dezelfde partij. Alleen, we hebben de verkiezingen verloren en worden geconfronteerd met een concurrent in opmars langs rechts”, aldus de N-VA-voorzitter tegenover Dag Allemaal.