Hoewel N-VA-voorzitter Bart De Wever geen voorstander is van nieuwe verkiezingen, sluit hij deze niet uit. De reden? De moeizame onderhandelingen op federaal niveau, iets wat hij vooral de Franstalige socialisten verwijst. “Je kan er wel mee praten maar dat is alsof je tegen de gordijnen spreekt. We zullen zien of dat nu gaat evolueren in de komende weken”, verklaarde De Wever tegenover de camera’s van VRT NWS.

Meer dan een jaar na de val van de regering-Michel heeft België nog steeds geen regering met volheid van bevoegdheden, wat voor een groot deel kan worden verklaard aan de hand van de verschillende kiesuitslag in Vlaanderen en Wallonië. Onderhandelen met de PS – om op termijn een staatshervorming of paars-gele formatie tot stand te brengen – is volgens De Wever allerminst een sinecure. “Die bewegen eigenlijk niet. Je kan er wel mee praten maar dat is alsof je tegen de gordijnen spreekt. We zullen zien of dat nu gaat evolueren in de komende weken”, stelt De Wever tegenover de camera’s van VRT NWS.

Een andere houding van de PS is volgens De Wever alleen maar mogelijk “wanneer ze beseffen dat er geen andere keuze is dan toch maar meer rekening houden met het noorden van het land”.

Nieuwe verkiezingen niet uitgesloten

De N-VA-voorzitter sluit nieuwe verkiezingen niet uit. Toch is hij hier geen voorstander van, waarmee hij aansluit bij Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) die eerder verklaarde dat het niets zou oplossen. “De extremen zouden alleen maar groter worden”, voorspelde Jambon in De Zondag. Wel ziet de Vlaams minister-president een oplossing in het N-VA-standpunt van confederalisme, dat volgens hem nu al ingevoerd kan worden. “Het confederale model is dé oplossing voor de onbestuurbaarheid”, stelt hij. “Dat hoeft niet met nieuwe verkiezingen. Dat vraagt alleen politieke wil en staatsmanschap.”

Jambon: “Paars-groen? Ga mijn vicepremiers dan eens diep in de ogen moeten kijken”