De jongeman die afgelopen vrijdag verschillende mensen neerstak in de buurt van Parijs is met zekerheid een geradicaliseerde moslim. Bij zijn aanslag, die door de media als ‘mesaanval’ bestempeld werd, spaarde de jongeman een andere moslim en riep hij meermaals “Allah akbar”. Dat meldt Belga. 

Vrijdagnamiddag viel de man verschillende mensen aan met een mes in het drukbezochte park tussen Villejuif en Hay-les-Roses, in de buurt van Parijs. Hij wist drie voorbijgangers te verwonden, waarvan één dodelijk. Het slachtoffer was een 56-jarige man die probeerde zijn vrouw te beschermen. “Hij liep met zijn vrouw toen de aanvaller naderde, hij wilde zijn vrouw beschermen en hij was het die de steek incasseerde”, zegt burgemeester van Villejuif Franck Le Bohellec.

Mesaanval of terreuraanslag? 

In de media werd de terreuraanslag bestempeld als een “mesaanval” door een jongeman met “psychische problemen”. Nu blijkt echter dat het om een geradicaliseerde moslim gaat. “De grote psychiatrische stoornissen van de dader werden bewezen. De onderzoeken van de afgelopen uren hebben echter ook duidelijk gemaakt dat de verdachte geradicaliseerd was en zich grondig voorbereid had. Hij hanteerde een doordachte en selectieve moorddadige koers”, aldus het antiterreurparket.

Bij die moorddadige koers kwam de terrorist ook een andere moslim tegen. Toen die laatste zei dat hij moslim was en dat bewees door een islamitisch gebed op te zetten, werd hij gespaard door de terrorist. “Daarna zette hij zijn tocht verder met extreem geweld en extreme vastberadenheid.”