Volgens de Chinese president Xi Jinping wordt China door de uitbraak van het coronavirus geconfronteerd met een “ernstige situatie”. Het dodental is intussen gestegen naar 56. 

Intussen werden wereldwijd meer dan 2.000 besmettingen vastgesteld, de overgrote meerderheid in China. Het virus dook intussen ook op in Australië, Canada, Frankrijk, Maleisië, Thailand, Vietnam, Singapore, Japan, Zuid-Korea, Taiwan, Nepal en de Verenigde Staten. Tot nu toe vielen er 56 doden.

Vervoersbeperkingen in verschillende Chinese steden

Het epicentrum van de uitbraak ligt in de centraal-Chinese stad Wuhan, in de provincie Hubei. Men gelooft dat het virus voor het eerst is opgedoken in een vismarkt waar illegaal wilde dieren werden verkocht. Intussen verspreidde het virus zich naar andere Chinese steden zoals Beijing en Shanghai. 

Wuhan – een stad van 11 miljoen mensen – werd intussen afgesloten voor de buitenwereld. Doorheen China werden verdere vervoersbeperkingen aangekondigd. In Hongkong – waar tot nu toe vijf besmettingen werden vastgesteld – worden alle vluchten en treinreizen naar Wuhan stopgezet. In de Chinese hoofdstad Beijing werden busreizen naar andere steden stopgezet. 

“Versnellende verspreiding” coronavirus is “ernstige situatie”

Het virus kan een longontsteking veroorzaken. In sommige gevallen, met name bij ouderen, kende de infectie een dodelijke afloop. Tijdens het politbureau noemde de Chinese president Xi Jinping de “versnellende verspreiding” van het virus een “ernstige situatie”. De Wereldgezondheidsorganisatie noemt de uitbraak nog geen wereldwijde noodsituatie. Maar hier en daar bestaat er twijfel over de vraag of China de uitbraak onder controle kan houden.