CD&V-voorzitter en koninklijk informateur Joachim Coens blijft vasthouden aan een federale regering met N-VA. Dat heeft hij met niet zo veel woorden gezegd op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij. Dinsdag leggen hij en Georges-Louis Bouchez (MR) het eindverslag van hun informatieronde voor aan de Koning.

Als kersvers CD&V-voorzitter werd Coens met de koninklijke informatieopdracht direct voor de leeuwen gegooid. Intussen is het wachten op het resultaat van de twee informateurs, die dinsdag verslag uitbrengen bij de Koning. Maar eerst mocht de ex-havenbaas zaterdag de CD&V-militanten toespreken op de nieuwjaarsreceptie van zijn partij.

Over de federale formatie bleef Coens vaag. Hij maakte wel enigszins duidelijk dat de christendemocraten blijven vasthouden aan een regering met de N-VA. “Wij willen niet zomaar een provisoire regering”, luidde het. “We willen een stabiele regering. Één die de goede vrede bewaart met de Vlaamse regering.”

Nabijheid en kleinere kieskringen

De CD&V-voorzitter benadrukte ook een volgens hem ideologisch speerpunt van de christendemocratie: nabijheid. “We geloven in wat mensen kunnen betekenen voor elkaar. Wij, CD&V, staan dicht bij jou”, klonk het bij Coens. Hij maakte dat met een voorstel om kleinere kieskringen in te voeren ook heel concreet. “Dat is politiek dichter bij de mensen”, stelde hij. Die nabijheid wil Coens met een “grondige renovatie van het huis van de Vlaamse christendemocratie” doorvoeren op drie assen: de sociale, de ondernemende en de ethische.

Tot slot had de CD&V-voorzitter ook een goed woordje over voor jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, die het bij de nationale voorzittersverkiezingen nog opnam tegen Coens. “Elke partij benijdt ons om een jongerenvoorzitter als Sammy”, zei hij. “Sammy, we rekenen op jou om zowel jonge als nieuwe mensen naar de christendemocratie te brengen.”

Lees ook:

DéFi heeft alternatief voor Vivaldi