Project Veritas, een conservatief burgerjournalistiek collectief uit de VS, is met verborgen camera geïnfiltreerd bij de campagne van de Democratische presidentskandidaten. Vandaag brengen ze het extremisme van het team rond Bernie Sanders naar boven. Uit vrijgegeven beelden blijkt dat de medewerkers van Sanders gevaarlijk en extreem-links zijn. Zo spreken ze in alle ernst over de voordelen van goelags en het opsluiten van andersdenkenden. Dat brengt de bezieler van Project Veritas, James O’Keefe via zijn nieuw project Expose 2020.

De video begint met een journalist van Project Veritas een zekere Kyle Jurek, die medewerker is van de campagne van Sanders. Hij krijgt de vraag of mensen “heropgevoed kunnen worden wanneer Bernie Sanders het Witte Huis in handen krijgt”, waarop hij antwoordt dat “we zullen moeten proberen.” Hij maakt de vergelijking met Duitsland vlak na de Tweede Wereldoorlog, dat gedenazificeerd moest worden.

Duitsland heeft miljarden moeten betalen om het f*cking volk herop te voeden om geen nazi meer te zijn. Dat zullen we hier waarschijnlijk ook moeten doen.” Volgens Jurek is dat ook de reden waarom Sanders meer overheidscontrole wil op het onderwijs. “Om mensen te leren geen kl*tenazi’s te zijn.”

Goelags hebben onterecht slechte naam

Bovendien vind hij dat goelags zoals die door de dictator en massamoordenaar Jozef Stalin gebruikt zijn, onterecht een slechte reputatie hebben. De CIA was volgens hem daar veel te kritisch over. “Mensen werden een loon betaald in de goelags, ze konden hun partner bezoeken en ze werden gebruikt voor heropvoeding.” Daarnaast vindt hij zo’n kampen ook erg nuttig. “De beste manier om miljardairs af te brengen van hun vermeend privilege en superioriteitsgevoel, zou zijn om ze 12 uren lang stenen te doen breken. Dan zijn ze zoals de werkende klasse en kunnen ze leren wat dat betekent.” 

In de goelags zijn officieel meer dan een miljoen mensen van ontbering om het leven gekomen. Dat cijfer is echter veel te laag. Het regime liet vaak mensen die op de rand van de dood stonden vrij, zodat ze de logistiek rond het verwerken van de lijken niet moesten ondergaan. Bovendien zijn officiële cijfers van communistische dictaturen onbetrouwbaar. Professor Golfo Alexopoulos schat het aantal doden in op 12 miljoen.

Geweld indien Sanders verliest

Hij vertelt ook hoe mensen die discrimineren op basis van iets wat niet kan veranderd worden, zich kunnen verwachten aan gewelddadige reacties. Iets wat ze dan ook volledig verdienen, voegt hij er aan toe. Hij ziet ook nog meer geweld ontstaan wanneer Bernie Sanders de tweede ronde niet haalt in Milwaukee, waar de Democratische conventie plaats zal vinden. “Dan zal de stad branden.” “(het zwaar geweld bij de conventie van) 1968 zal op een picknick lijken in verhouding met wat wij zullen doen.” Hij belooft dat “De politie een pak slaag zal krijgen in Milwaukee“.

Bij de vorige verkiezingen veroorzaakte de achterban van de extreemlinkse Sanders ook al heel wat geweld. Zo verstoorden zijn fans een rally van Trump in Chicago en begonnen te vechten met zijn supporters, maar ze vochten ook met hun partijgenoten, in Nevada bijvoorbeeld.

De video wordt gepubliceerd op een ongunstig moment voor Bernie Sanders. Vlak voor het laatste Democratische debat. Binnenkort vindt de eerste stemronde plaats in Iowa. Momenteel haalt Sanders goeie resultaten in de peilingen.