Carles Puigdemont zal binnenkort nog niet naar de gevangenis moeten. Eerder vorig jaar schreef Spanje opnieuw een Europees aanhoudingsbevel uit tegen onder andere de voormalige Catalaanse minister-president en zijn voormalige collega ex-minister Antoni Comín. Maar de Brusselse onderzoeksrechter heeft de uitvoering van dit bevel opgeschort. Dat brengt VRT NWS. De twee worden door de Spaanse staat gezocht wegens het organiseren van het illegale Catalaanse onafhankelijkheidsreferendum in het najaar van 2017. Het nieuws betekent dat Puigdemont en Comín nu in alle vrijheid naar het Europees Parlement (EP) kunnen trekken om hun verkozen ambten uit te voeren. In mei werden beiden immers verkozen in het EP.

De opschorting van het aanhoudingsbevel heeft een en ander te maken met een recent oordeel van het Europees Hof van Justitie. Die EU-rechtbank bepaalde dat Oriol Junqueras, de opgesloten voormalige viceminister-president van de Catalaanse regering en tevens EP-verkozene, moest vrijgelaten worden wegens zijn parlementaire onschendbaarheid. Daarom zijn EP-verkozenen Carles Puigdemont en Antoni Comín evenzeer vrijgesteld van opsluiting sinds 26 mei 2019, de dag van de Europese verkiezingen. Zo oordeelt nu ook de Brusselse onderzoeksrechter. Op deze manier zullen de Catalaans-nationalisten hun ambt toch kunnen uitoefenen.

Hebben Catalaanse politici als Puigdemont met EP-verkiezing hun vervolging vermeden? Het is alleszins goed mogelijk

De beslissing is een streep door de rekening van de Spaanse staat, al communiceerde het Spaanse Openbaar Ministerie eind vorig jaar nog wel dat het wenste dat Junqueras zou worden vrijgelaten, zodat hij zijn EP-mandaat kan uitvoeren. Het Europees Parlement kan evenwel beslissen over het intrekken van de onschendbaarheid van Puigdemont en co. Het Spaanse OM vroeg dan ook aan het Spaanse Hooggerechtshof om dit aan te vragen, maar zo’n verzoek bij het EP is alleszins nog niet ingediend.

Puigdemont is al sinds eind 2017 banneling in België. Hij ging op de vlucht net voordat de Spaanse regering de destijds bevoegde Catalaanse politici begon op te pakken wegens het verboden onafhankelijkheidsreferendum in oktober dat jaar. De nieuwe beslissing betekent echter dat Puigdemont vrij is om te gaan en staan in België, al zal dat nog niet het geval zijn op Spaanse bodem. Daar geldt nog steeds een nationaal aanhoudingsbevel. Hoe de immuniteit in Spanje evenwel (niet) werkt, is er voer voor debat, omdat Spaanse parlementsleden eerst de eed moeten afleggen in Madrid vooraleer hetzelfde te doen in Brussel en Straatsburg. Binnenkort oordeelt het Spaanse Hooggerechtshof over de zaak.

Lees ook:

Spaans OM vraagt nu zelf om Junqueras vrij te laten