De Brusselse politie heeft een 16-jarig Frans meisje gered uit de handen van een criminele bende uit Brussel. Het meisje was eind vorig jaar van huis weggelopen en door haar vriend ‘verkocht’ aan de bendeleden. Die sloten haar op en dwongen haar wekenlang seks tegen betaling te hebben met een hele reeks mannen. Dat brengt Het Nieuwsblad.

Het zestienjarig meisje was weggelopen van thuis na een ruzie op school. Haar vriendje heeft ze toen naar België gebracht waar ze uitgeleverd werd aan een Brusselse criminele bende. Hij verkocht het meisje voor 2000 euro. Dat werd uitbetaald in cash en drugs. Nadat de bende ‘bezit’ had over het meisje, maakte ze een profiel van haar aan op een prostitutiewebsite. Ze werd vervolgens verplicht om seks te hebben met verschillende mannen, in hotelkamers, maar ook in een huis in Ukkel, waar een kelder ingericht was om klanten te ontvangen.

In de nacht van 4 op 5 januari slaagden agenten van de zone Brussel-Zuid in om het minderjarige meisje te bevrijden. Ze waren haar op het spoor gekomen nadat een kennis haar foto op de prostitutiesite zag. De politie kreeg uiteindelijk het huis in Ukkel in het vizier, omdat er plots heel veel mannen over de vloer kwamen.

Nog slachtoffers

In de zaak zouden ook nog twee andere Franse minderjarige slachtoffers zijn. Het is niet duidelijk waar zij zich ­bevinden. Zeven verdachten, allen tussen 20 en 25 jaar, zijn aangehouden. Ze worden verdacht van mensenhandel en prostitutie met minderjarigen. Van haar ‘vriendje’ is voorlopig geen spoor. De zeven staan bij de politie gekend voor meer dan 200 feiten, waaronder een verkrachting. 

De politie wou niets kwijt, maar het parket bevestigt de feiten. “Dankzij het gedreven speurwerk van de recherche van Zone Zuid zijn er nu zeven mensen onder aanhoudingsmandaat geplaatst”, zegt parketwoordvoerster Stephanie ­Lagasse. Onder hen ook de leider van de bende, Younes Z. In een vorig leven profileerde hij zich als rapper. 

Bende van het Jacques Franckplein

Een deel van de zevenkoppige bende, allen tussen de 20 en de 25, kwam eerder al in beeld als de beruchte bende van het Jacques Franckplein of de Fioulgang in Sint-Gillis bij Brussel. Dat is een groep van een 50-tal allochtone criminelen uit het Brusselse die specialiseren in gewapende overvallen, drugshandel, diefstal, verboden wapens, aanzetten tot rellen en zogenaamde ‘sack-jackings’. Hierbij worden de ruiten van vertragende wagens ingeslagen en handtassen gepikt.

Een tijd terug heeft die bende ook nog een politieauto vernield met een zelfgemaakte bom. De politie klaagde na die aanval dat de jongeren hun gang kunnen blijven gaan omdat het parket heel mild optreedt. “Soms wordt er eentje in een instelling gestoken. Maar meestal komen ze snel weer vrij”.

De bendeleden zijn tevens betrokken in het figureren van muziekvideo’s die honderdduizenden kijkers halen. Op de video’s, die professioneel gemaakt zijn door MY VISION 360, zijn allochtone jongemannen te zien met wapens, drugs, dure drank en wagens, maar is ook hun haat jegens de lokale politie te merken. “Ik neuk de commissaris en de DDG. We weten wie je bent”, zo klinkt het grimmig in één van de liedjes. ‘DDG’ zijn de eerste drie letters van een nummerplaat van een van de anonieme Uneuswagens. Nagenoeg alle figuranten in de video’s zijn gekend voor zware misdrijven.