Vanaf volgend jaar – in 2021 dus – wordt het volledige Brusselse gewest een ‘Stad 30’, alwaar men maximaal 30 kilometer per uur zal mogen rijden. Maar er komen een aantal uitzonderingen op deze regel, bijvoorbeeld op een aantal belangrijke hoofdwegen. Om die in kaart te brengen, start Brussel Mobiliteit vanaf maandag gesprekken met de Brusselse gemeenten, politiezones en openbaar vervoerbedrijven. Dat schrijft BELGA.

Finaal zal het op nieuwjaarsdag 2021 geen gehele mobiliteitsrevolutie worden. Op maar liefst zestig procent van de wegen in het Brusselse Geweest gelden nu reeds de 30 km/u-regels. Dat aantal wordt dus echter omhoog getrokken: Steden als Parijs en Bordeaux kennen vandaag zo’n percentage van 85%. Maar 100% wordt het dus niet.

Groen-schepen voor Mobiliteit Brussel: “De Stad 30 zal levens redden”

Brusselse hoofdwegen zoals tunnels en belangrijke toegangswegen zullen uitzonderingen krijgen, waar men nog 50 of 70 kilometers per uur zal mogen rijden. Brussel Mobiliteit legt maandag een lijst op tafel met de voorlopige uitzonderingen. Bedoeling is dat die dit jaar verder wordt uitgewerkt, in overleg met instanties als de politie, het openbaar vervoer en de Brusselse gemeenten.

“Overdreven snelheid veroorzaakt ongevallen en maakt de gevolgen ervan altijd erger”, vertelt Brussels Mobiliteitsminister Elke Van den Brandt (Groen) via BELGA. “Ik verheug me op de totstandkoming van de Stad 30, want dit zal levens redden. Bovendien zal ook de levenskwaliteit van de Brusselaars verhogen doordat er minder lawaai en minder fijn stof zal zijn.”