De Britse conservatieve filosoof Roger Scruton is vanavond overleden na een korte strijd tegen kanker. Dat maakte zijn familie vanavond bekend. Hij is 75 jaar geworden. Dat meldt The Mirror.

Zes maanden geleden stelde men kanker vast bij de conservatieve filosoof en schrijver. Zijn familie bracht een verklaring uit over zijn overlijden: “Het is met groot verdriet dat we het overlijden van Sir Roger Scruton, FBA, FRSL. Hij was de geliefde man van Sophie, de aanbeden vader van Sam en Lucy en de beminde broer van Elizabeth en Andrea. Hij stierf vredig op zondag 12 januari. Hij was geboren op 27 februari 1944 en moest de laatste zes maanden van zijn leven vechten tegen kanker. Zijn familie is enorm trots op hem en al zijn verwezenlijkingen.

Tijdens zijn leven heeft Scruton een vijftigtal boeken geschreven over esthetiek, moraal en politiek. Hij was dan ook een voorname stem in het conservatieve landschap. Hij gaf les aan diverse topuniversiteiten in de Angelsaksische wereld.

Schoonheid

Roger Scruton werd vooral bekend bij het brede publiek vanwege zijn onderzoek rond het concept schoonheid. Schoonheid is volgens hem een universele waarde. Het mag niet zomaar gereduceerd worden tot enkel maar een subjectief gevoel. Meer zelfs, schoonheid is onmisbaar voor het menselijk bestaan volgens de filosoof. 

Karaktermoord 

In april nog werd hij ontslagen als huisvestingsadviseur van de regering na een doelbewuste karaktermoord in een artikel door George Eaton, van het linkse magazine ‘The New Statesman’. Met behulp van Douglas Murray en ‘The Spectator’ werd onthuld hoe zeer de uitspraken van Scruton uit hun context gerukt waren. Eaton werd gedegradeerd en ‘The New Statesman’ publiceerde een verontschuldiging. Ook werd de volledige tekst van het interview gepubliceerd.