De Britse premier Boris Johnson zei in een interview aan de BBC vandaag dat hij de vervanging van de Iran-deal onder Obama door een nieuw akkoord onderhandeld door president Trump zeker ziet zitten.

Johnson zei dat hij de Amerikaanse zorgen over de deal uit 2015 erkende, maar dat er een manier moet zijn om Teheran te verhinderen atoomwapens te verwerven. “Als we het overboord gooien, laat ons het vervangen, en laat ons het vervangen door de Trump-deal.“, vertelde hij aan de BBC. “President Trump is een geweldige onderhandelaar, dat laten zowel hijzelf als anderen optekenen. Laat ons samenwerken om de JCPOA te vervangen door een Trump-deal.

Zijn uitspraak komt er terwijl er berichten opduiken dat het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Duitsland aan het werken zijn om de Iran-deal te redden. Reuters citeert Europese diplomaten die beweren dat de EU het dispuutmechanisme van het oude akkoord in gang wil steken.

Atoomwapens

We moeten het Iraans regime beletten atoomwapens te verwerven, dàt is de bedoeling.” Trump trok zich in 2018 terug uit het akkoord met Iran dat door zijn voorganger getekend was. In de plaats daarvan kwamen er een reeks van nieuwe sancties tegen het land terwijl het regime het akkoord schond en weer uranium verrijkte.

Johnson liet ook blijken dat hij heel erg zeker was dat er snel een nieuw handelsakkoord tussen het VK en de EU komt.