De Britse premier Boris Johnson (Con.) waarschuwt zijn ministers dat ze hard moeten werken aan beleid voor het Verenigd Koninkrijk na de Brexit en vooral niet hun tijd moeten verdoen met televisieoptredens. Anders dreigen ze binnenkort de bons te krijgen.

De Britse premier Boris Johnson (Con.) wil dat zijn ministers hard werken om zijn verkiezingsbeloften waar te maken, in plaats van “een rondreis te maken langs televisiestudio’s” om hun mediaprofiel op te krikken. Een ‘herschikking’ van de regering hing sowieso in de lucht, maar nieuw is dat Johnson zijn ministers instructies geeft over hoe ze een ontslag kunnen vermijden. Het idee zou uit de koker van de intussen beroemde adviseur Dominic Cummings komen.

“Premier wil gewoon dat ministers hun werk doen”

Zo wil Johnson mediaoptredens of etentjes met journalisten aan banden leggen. “Het is erg frustrerend als [leden van de regering] met hun eigen paranoia afrekenen door te beslissen dat ze op deze of die TV show moeten verschijnen, terwijl de premier gewoon wil dat ze hun werk doen”, klinkt het binnen de regering.

“Het is voor de premier steeds duidelijk geweest dat deze regering hard werken zal belonen. Wij zijn onder de indruk van de leden van de regering en de lagere ministers die rustig zijn doorgegaan met het aansturen van echte verandering binnen hun afdelingen en het realiseren van de prioriteit van de premier om ons land op een hoger niveau te tillen”, klinkt het verder.

Zelf geeft Johnson het goede voorbeeld door minder de wereld af te reizen. Vorige maand verbood hij zijn ministers al om naar het Wereld Economisch Forum (WEF) in Davos te gaan. “Onze prioriteit is resultaat boeken voor het volk, niet champagne met miljardairs”, klonk het toen.