De islamitische terreurgroep Boko Haram heeft priester Lawan Andimi, een vooraanstaand lid van de Christelijke Vereniging van Nigeria (CAN), die ze eerder deze maand ontvoerden, geëxecuteerd. Na zijn dood voerde de terreurorganisatie een aanval uit op het dorp van Andimi. Dat brengt de Daily Mail. 
 

Priester Lawan Andimi werd ontvoerd tijdens een inval in Michika begin januari. Mannen in militair uniform reden Michika met een  konvooi binnen en plunderden de stad. Op 20 januari informeerde de terroristische groepering een Nigeriaanse onderzoeksjournalist dat ze hem hadden vermoord door middel van onthoofding. Dat was enkele dagen nadat ze hem nog op een video hadden doen smeken voor zijn leven.

Ahmed Salkida, een expert over van Boko Haram, kreeg een video van de onthoofding toegestuurd. Er waren twee slachtoffers: de pastoor Andimi en een soldaat, waarvan de naam niet vrijgegeven werd.

Op Twitter verklaarde Salkida: “Het breken van sommige nieuwsberichten kan traumatiseren. Ik worstel met zo’n bericht. Dominee Andimi, ontvoerd door #BokoHaram, werd gisteren geëxecuteerd. Dominee Andimi was een kerkleider, een vader voor zijn kinderen en de gemeenschap die hij diende. Mijn condoleances gaan naar zijn familie“.

Eerder had Boko Haram een video van de Andimi vrijgegeven, waarin hij ontroerend en met vertrouwen over zijn geloof sprak.”Bij de gratie van God, zal ik samen zijn met mijn vrouw en kinderen en collega’s“, zei hij. “Huil niet, maak je geen zorgen, maar dank God voor alles.”
 

Golf van geweld

 
Vorige vrijdag nog gaf de islamitische Staat voor de West-Afrikaanse Provinsie (ISWAP), een splintergroep van Boko Haram, beelden vrij van een jongetje, geschat tussen 7 en 10 jaar, met een kap over zijn hoofd die een christelijke man doodschiet. Het slachtoffer is geïdentificeerd als Ropvil Daciya Dalep, een 22-jarige christelijke student biologie 
 
De moordpartij maakt deel uit van een bredere golf van jihadistisch geweld die Nigeria overspoelt. Het land wordt geplaagd door de aanwezigheid van Boko Haram en de ISWAP. Die islamistische organisaties voeren geregeld aanvallen uit op christelijke gemeenschappen. Op kerstavond nog werden er 7 mensen vermoord en een jong meisje ontvoerd. Op kerstdag werden er dan weer 11 mensen vermoord. Rond oudejaar werd dan weer een christelijke vrouw die op het punt stond om te trouwen onthoofd. In 2019 werden meer dan 1000 christenen vermoord.