Peter Wouters, de voorzitter van koepelorganisatie beweging.net (de opvolger van het ACW) verkiest een zogenaamde ‘Vivaldi-coalitie’ of, met andere woorden, een samenwerking tussen christendemocraten, liberalen, socialisten en ecologisten. “Partijen die het sociaal overleg en de plaats van het klimaat in een regeerakkoord centraal willen plaatsen, krijgen onze steun. […] In het verleden zijn het de christendemocraten, de socialistische en de groene families geweest die dit hebben verdedigd”, klonk het bij Wouters.

Beweging.net-topman, Peter Wouters, klonk strijdvaardig in zijn nieuwjaarsboodschap. Zo wil hij dat sociale organisaties meer gebruik maken van sociale media. “Wij moeten als organisaties in het maatschappelijk middenveld de boodschap van solidariteit, duurzaamheid en rechtvaardigheid ook op de sociale media laten klinken. En die technologie gebruiken om inspraak en betrokkenheid te creëren”, stelde hij.

Wat met CD&V?

De prioriteiten voor Wouters? “Een sociaal-rechtvaardige aanpak vinden om het overheidstekort terug te dringen” en “een klimaatplan zo uitvoeren dat ook dat sociaal en rechtvaardig is”. Partijen die het sociaal overleg en de plaats van het klimaat in een regeerakkoord centraal willen plaatsen, krijgen onze steun. In het verleden zijn het de christendemocraten, de socialistische en de groene families geweest die dit hebben verdedigd”, verklaarde Wouters.

Hoewel Wouters niet expliciet opriep voor een regering tegen de N-VA – “wij zijn niet per se tegen N-VA”, citeert BELGA de beweging.net-topman – is dit een stevig pleidooi voor een zogenaamde Vivaldi-coalitie. CD&V evenwel wil de Vlaams-nationalisten vooralsnog niet loslaten. CD&V-vicepremier Koen Geens blijft voorlopig op de vlakte over de inhoud van de boodschap. “Ik heb vooral geluisterd naar de sociale en klimatologische bekommernissen van Beweging.net, waarvan ik denk dat we ze in elke regering moeten proberen waar te maken”, citeert VRT NWS de christendemocraat.