Voormalig Ecolo-voorzitter Zakia Khattabi is niet benoemd in het Grondwettelijk Hof. Ze verloor vandaag twee stemrondes in de senaat. Hoogstwaarschijnlijk hebben ook enkele liberalen tegen haar kandidatuur gestemd, wat een streep door de rekening is voor de paars-groene hoop die sommigen koesterden. Dat brengt Het Laatste Nieuws.

De benoeming van een rechter bij het Grondwettelijk Hof is conflictueuze materie. Zo beschikt dit rechtscollege over de bevoegdheid om wetten, die strijdig zijn met de grondwet, te vernietigen. Daarnaast: het rechtscollege spreekt zich regelmatig uit over bijzonder heikele onderwerpen zoals bijvoorbeeld het ‘boerkaverbod’. Kortom, wie in het Grondwettelijk Hof mag zitten is politiek zeer relevant. De ‘zitjes’ worden verdeeld tussen zes juristen en zes voormalige parlementsleden die over minstens vijf jaar parlementaire ervaring beschikken. Daarnaast moeten de kandidaten minstens veertig jaar oud zijn. 

Tegen de benoeming van Khattabi was er al heel wat weerstand, vooral van de twee grootste Vlaamse partijen, de N-VA en het Vlaams Belang. Een opengrenzenactiviste die juridische beslissingen tegenwerkt is volgens de N-VA niet geschikt voor het Grondwettelijk Hof”verklaarde N-VA-senator en Vlaams Parlementslid Karl Vanlouwe eerder. Maar ook bij de liberalen  was er weinig steun voor Khattabi, die een uiterst links imago heeft en geen juridische ervaring.

Stemming al uitgesteld

Normaal moest de stemming al in november vorig jaar plaatsvinden, maar ze werd uitgesteld om “technisch-juridische redenen“. Een tweede poging in december draaide ook op niets uit: Senaatsvoorzitter Laruelle stelde toen de stemming uit omdat “het klimaat niet sereen was“. Ook toen was het niet duidelijk of de liberalen Khattabi zouden steunen.

In de eerste stemronde haalde ze 37 op 59 stemmen, minder dan de vereiste tweederdemeerderheid. In de tweede ronde was informateur Georges-Louis Bouchez nog speciaal naar de senaat gekomen om zijn stem uit te brengen, maar dat mocht niet baten. Ze haalde 38 op 60 stemmen en raakte dus niet verkozen.  

De stemming is geheim, waardoor het niet officieel duidelijk is wie voor Khattabi heeft gestemd en wie niet. Maar volgens Le Soir zou de MR (7 stemmen) dus alvast voor hebben gestemd, op aansturen van Bouchez, die zo de kansen op een paars-groene coalitie gaaf wilde houden. Els Ampe (Open Vld) heeft al publiek te kennen gegeven dat ze niet op Khattabi zou stemmen. Ze noemde het gebeuren een “politieke koehandel“.

(lees verder onder de tweet)

De mislukte kandidatuur betekent dat de hele procedure moet worden overgedaan. Ecolo moet nu opnieuw twee kandidaten voordragen. Dat kunnen dezelfde namen of nieuwe namen zijn. De partij gaf aan dat Khattabi momenteel wat hen betreft nog altijd kandidaat is.

Ecolo reageert ontgoocheld. “De groenen betreuren de stemming in de Senaat met bitterheid“, luidt een persmededeling. “We denken en blijven denken dat Zakia Khattabi alle nodige kwaliteiten heeft.

Oppositie tevreden

De Vlaams nationalistische partijen reageren dan weer erg blij. Philippe Muyters, deelstaatsenator voor de N-VA reageert tevreden op Twitter: “Achterkamerpolitiek en getrek en geduw aan alle kanten heeft gelukkig niet geholpen!”

Bob De Brabandere, senator voor het Vlaams Belang laat een gelijkaardig, maar feller geluid horen. Hij spreekt van “Vertragingsmanoeuvres, intimidatie en wie weet wel omkooppraktijken..