De Belgische soldaten die gestationeerd zijn in Irak zullen voorlopig op post blijven. Dat heeft de Belgische minister van Defensie Philippe Goffin (MR) bevestigd aan RTL. De veiligheidssituatie in het land staat op scherp na de Amerikaanse aanslag op de Iraanse generaal Qassem Soleimani in de luchthaven van Bagdad. Inmiddels heeft de Amerikaanse Defensie een gelijkaardige boodschap gecommuniceerd en gesteld dat de Amerikaanse strijdkrachten voorlopig evenzeer actief blijven in Irak.

Maandag hield de internationale defensie-organisatie NAVO nog een spoedzitting over de oplopende spanningen in het Midden-Oosten en tussen de VS en Iran. Hier is beslist dat de Belgische militairen in Irak tot nader order op hun basis zullen blijven. Wel wordt hun veiligheidsniveau – een verzamelingen van protocollen die worden uitgevoerd – verhoogd tot niveau 3. Dat wil zeggen dat ze onder meer hun basis niet mogen verlaten. Minister Goffin verdedigt deze beslissing en stelt dat het noodzakelijk is gezien de omstandigheden.

Belgische troepen in Irak volgen Amerikaans voorbeeld

Veel Belgische troepen verblijven er alleszins niet. De Standaard heeft het over een “handvol Belgische militairen”. Defensie weigert uit veiligheidsoverwegingen te communiceren wat de soldaten er precies doen. Wel zou het gaan om “minder dan tien” soldaten, wat een fysiek combatieve of zelfs bewakingsopdracht allicht uitsluit. Afgelopen jaren waren onze militairen er vooral actief als opleiders, onder meer voor de Iraakse ‘special forces’, of met een medische ploeg.

Eerder vandaag besloot Duitsland om een deel van haar strijdkrachten in Irak terug te trekken. Zij voerden er trainingsmissies uit. Ze werden hergestationeerd in Jordanië en Koeweit. Het Irakese parlement stemde vorige weekend een resolutie die alle buitenlandse legers oproept om het land te verlaten. Dit nadat vorige week vrijdag de Amerikanen een vergeldingsaanslag uitvoerden op het leven van de topgeneraal Qassem Soleimani wat dan weer als reactie op eerdere Hezbollah-raketaanslagen op Amerikaanse levens bedoeld was.

Lees ook:

Professor: “Iran zal allicht terug kernwapens maken”