De regering gaat dan toch niet in beroep tegen het vonnis dat ons land verplicht tien kinderen van Syriëstrijders te helpen veilig terug te keren naar ons land. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Gisteren heeft minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin (MR) in de commissie Buitenlandse Zaken verklaard niet in te zullen gaan tegen de uitspraak, maar te kijken naar manieren om de beslissing uit te voeren.

Een kortgedingrechter had op 11 december uitgesproken dat de Belgische regering consulaire bijstand moet verlenen aan de tien kinderen. Ze moet hen bijvoorbeeld de documenten bezorgen die het hen mogelijk maken om onder begeleiding van Syrië naar België te reizen. De uitspraak is een gevolg van een kortgeding door advocaten Abderrahim Lahlalitot voor kort fractieleider voor CD&V in de gemeenteraad van Ronse – en Mohamed Ozdemir. Zij eisten een dwangsom van 5.000 euro per dag per kind, zonder plafond.

Geen zicht op moeders

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) had eerder laten blijken wel in beroep te willen gaan, maar dat gebeurde nu voor het eerst niet. “Het vonnis onderscheidt zich doordat het gaat over de kinderen en niet over de moeders”, zegt Geens. “De regering volgt de richtlijn van de Nationale Veiligheidsraad om kinderen tot tien jaar te laten terugkeren.” Het is onduidelijk wat er dan met de moeders zal gebeuren. In principe heeft België de toestemming van de moeders nodig om de kinderen zonder hen te laten vertrekken. Zijzelf zullen alvast niet (actief) worden gerepatrieerd. 

Kinderen mogelijk geradicaliseerd

Uit reportages vanuit het al-Hol kamp waar de IS-moeders opgesloten zijn, blijkt dat bijna iedereen daar nog altijd gelooft in de waarden van de Islamitische Staat. De vrouwen lijken hun kinderen erg radicaal te hebben opgevoed. Er is amper toezicht van bewakers, laat staan een vorm van deradicalisering, integendeel. Zo zie je in onderstaande video een kind dreigen om westerlingen af te slachten.