Maandagnamiddag werd in het Limburgse Peer de 73-jarige Jos Haex bewusteloos aangetroffen op de grond nadat hij een wandeling was gaan maken. Een Afghaanse asielzoeker werd opgepakt en aangehouden door de onderzoeksrechter. Dat meldt Het Laatste Nieuws

Jos Haex zit in een wandelclub en maakt regelmatig wandelingen in een bos in de buurt van zijn woning. Dat wilde hij ook maandagnamiddag doen, maar hij keerde nooit terug van die wandeling. Een fietser trof hem aan, bewusteloos op de grond, met vlakbij hem een Afghaanse asielzoeker.

Afghaanse asielzoeker met psychiatrisch verleden

De fietser verwittigde de politie, die snel ter plaatse kwam en de Afghaan arresteerde. Hij blijkt afkomstig uit het asielcentrum van Helchteren, ongeveer een kilometer van de plek waar Jos gevonden werd. De politie wilde de man verhoren, maar dat lukte niet omdat de man naar verluidt bijzonder “verward” zou zijn. Hij heeft een psychiatrisch verleden. 

Het slachtoffer werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht en ligt momenteel in coma. Zijn toestand is zorgwekkend en is dan ook de voornaamste bezorgdheid van zijn familie. “Dat is momenteel het belangrijkste, dat pa zo snel mogelijk herstelt”, aldus zijn zoon Patrick in HLN. “Woensdagnacht namen ze nog scans van zijn hersenen, en de resultaten gaan ze ons straks mededelen. Sinds maandag is er eigenlijk niet veel veranderd, en dat baart ons zorgen.”

De familie hoopt dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt over de dader en zijn motief. “Hij heeft twee zware trauma’s op het hoofd, met zekerheid aangebracht door externen. Ook zijn oor is gehavend. Dus hij is zeker niet zomaar gevallen. We begrijpen niet wat er gebeurd is, pa is zo’n rustige lieve man”, aldus Patrick nog.