Twee personen en een baby zijn deze ochtend omstreeks 04u00 naar het ziekenhuis in Brussel afgevoerd. Ze hadden allen een CO-vergiftiging opgelopen. Dit na het verbranden van houtskool in een hermetisch afgesloten ruimte op hun appartement, in het kader van een bizar ritueel. Gelukkig verkeer niemand in levensgevaar, weet BRUZZ echter.

Giftige verbrandingsgassen kwamen volgens de brandweer vrij nadat de betrokkenen “onder andere” houtskool verbrandden in de hermetisch afgesloten slaapkamer. Dit zou moeten gebeurd zijn in het kader van een ritueel, vermoedelijk “om slechte geesten te verjagen”, meldt ook Het Laatste Nieuws.

“Hun leven is, gelukkig, niet in gevaar”, zegt woordvoerder van de Brusselse brandweer Walter Derieuw in diezelfde krant. In deze wintermaanden moet de Brusselse brandweer geregeld tussenkomen omwille van CO-intoxicaties. Nu ook waarschuwt de nooddienst ervoor dat een goeie afvoer van verbrandingsgassen noodzakelijk is bij het verbranden van brandstoffen binnenshuis. Daarnaast moet er een goeie ventilatie voorzien zijn, met verse lucht.

Afrikaans ritueel tegen boze geesten?

De precieze etnoculturele achtergrond van de betrokken werd niet gecommuniceerd, maar het is algemeen geweten dat dergelijke rituelen en gebruiken, tegen hekserij of ‘kwade krachten’, nog veelvuldig voorkomen in bepaalde Afrikaanse gemeenschappen. Geregeld worden er ‘heksen’ op gruwelijke wijze gefolterd en/of gedood op het continent. “Niemand wil erover spreken. Witte mensen kunnen hekserij en magie niet echt doorgronden, zo is de gedachte.” Dat liet Inge Ligtvoet, onderzoeker aan het Afrika-Studiecentrum in Leiden afgelopen zomer nog optekenen in Knack.

Ook opmerkelijk, af en toe komt een bericht binnen over topdiplomaten uit het Afrikaanse continent, die hun slaapkamer in Brussel proberen op of bij te warmen met barbecue-stellen. In 2016 overleed zo in Brussel de Centraal-Afrikaanse diplomate Rébecca Rachel Andé aan CO-vergiftiging, en drie jaar daarvoor de ambassadeur van Niger Djibo Issaka.