De Afghaanse asielzoeker die vorige week een bejaarde man in coma sloeg in het Limburgse Peer, was nog maar net vrij na een gedwongen opname in een psychiatrische instelling. Hij zorgde in het recente verleden al meermaals voor problemen, maar werd toch na enkele dagen al opnieuw vrijgelaten. Dat meldt Het Laatste Nieuws

Vorige week maandag werd de 73-jarige Jos Haex bewusteloos aangetroffen op de grond nadat hij een wandeling was gaan maken in een bos in Peer. Vlakbij hem zat een buitenlandse man, wat achteraf een Afghaanse asielzoeker bleek te zijn. Het onderzoek brengt nu enkele opvallende feiten aan het licht. 

Na enkele dagen al vrijgelaten

Zo blijkt onder meer dat de Afghaan enkele weken geleden nog gedwongen werd opgenomen in een psychiatrische instelling. In het asielzoekerscentrum waar hij verbleef had de man al meermaals voor problemen gezorgd, wat uiteindelijk tot de collocatie leidde. 

Patiënten mogen maximaal 40 dagen opgesloten worden in een psychiatrische instelling, maar nog voor die maximale termijn verlopen was werd hij al vrijgelaten. Meer zelfs, na amper een paar dagen werd hij al vrijgelaten, ondanks zijn zorgwekkende gedrag en verleden. 

Niet lang na zijn vrijlating sloeg hij de 73-jarige Jos Haex dus in coma toen die een wandeling wilde maken. Jos moest met spoed naar het ziekenhuis worden afgevoerd, en zijn toestand zou slecht zijn. De familie laat weten dat de dokters geen positieve vooruitzichten meer verwachten en dat de man hersendood is.