Anuna De Wever keert terug naar Vlaanderen. Haar drie maanden durende reis naar Zuid-Amerika zit er op en over twee weken zou ze in Duinkerke moeten aanmeren. Opvallend genoeg keert de jonge klimaatgoeroe niet terug met het zeilschip waarmee ze vertrokken is, maar koos ze voor een erg vervuilend cargoschip. Dat brengt Het Nieuwsblad

Oorspronkelijk zou Anuna De Wever met een zeilboot naar Chili gaan, om deel te nemen aan de geplande klimaattop. Omwille van hevige protesten in dat land werd de top echter verplaatst naar Madrid. Het trage transportmiddel bleek onvoldoende om daar tijdig te raken. Een vliegtuig nemen wilde ze niet, want dat zou dan weer slecht zijn voor het klimaat. Dus besloot ze om daar te blijven en onder meer het regenwoud te bezoeken. Toch kon ze haar teleurstelling niet verbergen.

Haar tocht lijkt eerder reclame te zijn geweest voor het snelle en comfortabele reizen met het vliegtuig, want niet alleen nam haar reis erg veel tijd in beslag en moest ze de gebeurtenissen passief ondergaan, ook kende haar zeilschip de nodige technische problemen waardoor ze nog meer vertraging opliep. 

Toch volhardt ze in haar strijd tegen vliegreizen. De terugreis gebeurt immers niet met het zeilschip en ook niet met een vliegtuig, maar met een bijzonder vervuilend vrachtschip. De klimaatactivisten reizen de komende twee weken aan boord van de CMA CGM Fort Royal, een mastodont van een cargoschip van 219 meter lang en 35 meter breed. De reden is omdat hun zeilschip pas terugkeert tegen Pasen. Zolang willen ze niet wachten.

Dergelijke schepen zijn extreem vervuilend omwille van de uitstoot van zwavel. De scheepvaart gebruikt zogenaamde “bunkerolie” en is verantwoordelijk voor 70% van de wereldwijde zwavelvervuiling. Volgens een Finse studie uit 2016 is de uitstoot van schepen verantwoordelijk voor meer dan 570.000 vroegtijdige overlijdens tussen 2020 en 2025. Een aantal dat veel hoger ligt dan het aantal doden door vervuiling van vliegtuigen

Poolen

 “Het was een moeilijke beslissing. Maar het verschil met vliegen is dat die schepen sowieso varen, om de vracht te transporteren. Onze kajuiten waren anders toch maar leeg gebleven. Terwijl je als vliegtuigpassagier wel rechtstreeks de luchtvaart ondersteunt, die geen ander doel heeft dan passagiers vervoeren.” 

Het aanhalen van de lege kajuiten is een opvallend argument, want nog niet zo lang geleden was Anuna De Wever niet te spreken over Zuhal Demir (N-VA) toen die had aangekondigd om te planepoolen naar Madrid. Dat was “not done” en er was “geen excuus om te vliegen in Europa“.

Ook Laurien Spruyt, klimaat- en mobiliteitsexpert bij de Bond Beter Leefmilieu, had minister Demir toen liever de trein zien nemen. “De minister doet aan greenwashing, ze stelt haar gedrag eigenlijk groener voor dan dat het is“, zei ze in ‘De Wereld Vandaag’. “Vliegen is zowat het slechtste wat je kan doen voor het klimaat. Los van met hoeveel je in het toestel zit, het is nooit een ecologische keuze.” 

Meer begrip voor Anuna

In een reactie aan SCEPTR toonde Laurien Spruyt meer begrip voor de keuze van Anuna. Volgens haar is een cargoschip alles bij elkaar gerekend niet zo vervuilend. Bovendien vindt ze het onderscheid tussen het transporteren van goederen en van mensen erg belangrijk. 

Het onderscheid tussen De Wever en Demir zou zijn dat die laatste als minister een voorbeeldfunctie heeft en haar eigen gedrag onterecht ecologisch noemde. Eerder dan bepaalde zaken goed te praten zou ze vanuit het beleid moeten oplossingen aanleveren. Politici zouden volgens haar beter streven naar innovatie, nuluitstoot en milieuvriendelijke alternatieven. Eerder had de Bond Beter Leefmilieu al gezegd dat de klimaatdoelstellingen van de Vlaamse regering aan de magere kant waren.