Antwerpen heeft opnieuw een onrustig oudejaar gekend.  Er werden op heel wat plaatsen vernielingen aangericht en branden aangestoken. De politie moest de brandweer daarbij begeleiden omdat allochtone jongeren hen belaagden met vuurwerk. Ook in Brussel was dat het geval. Drie agenten raakten gewond bij een interventie. De politie pakte dertig mensen op voor ordeverstoring en brandstichting. Dat brengt de Gazet Van Antwerpen. 

Ondanks een verbod op bommetjes en illegaal vuurwerk, waren er heel wat incidenten in de stad. De Brandweer Zone Antwerpen kreeg afgelopen nacht in totaal ongeveer 45 interventies te verwerken, waarvan ongeveer 25 branden. 

Op het drukste moment hadden we zeven branden tegelijk, vooral van vuilnisbakken”, weet brandweerwoordvoerster Jasmien O. Sommige van de meldingen die bij de brandweer binnenkwamen, zijn door de politie opgelost. Zo moest het waterkanon een brandende deelscooter en afval in de Florastraat in Borgerhout blussen.

In Deurne werd het raam van een advocatenkantoor ingeslagen, waarna vuurwerk naar binnen werd gegooid. De brandweer had bescherming van de politie nodig, omdat ook tijdens de opruimwerken omstaanders nog vuurwerk afvuurden. Buiten werd een vuilbak beschadigd en het raam van een bushalte werd ingeslagen. “Dankzij de uiterst goede samenwerking met de politiezone Antwerpen kregen we voldoende bescherming en begeleiding waar dat nodig was”, zegt woordvoerster Jasmien O bij GVA. “Daardoor konden we ons werk afgelopen nacht altijd voldoende veilig uitoefenen, we zijn de collega’s van de politie heel dankbaar.”

(lees verder onder de tweet)

In Merksem belandde een vuurpijl op het terras van een appartement, waar een brand ontstond. In Borgerhout werden twee bromfietsen in brand gestoken. Ook ten zuiden van de stad, op het Kiel, waren brandstichtingen en vernielingen. Op de Sint-Bernardsesteenweg vernielden allochtone jongeren een schuilhokje aan een tramhalte. Op het pleintje aan de Alfons De Cockstraat werd brand gesticht op een werf en werd een werfvoertuig beschadigd.

Geweld tegen politie

De jongeren gooiden vuurpijlen naar de hulpdiensten en daardoor liepen twee politieagenten gehoorschade op. Toen een van de daders werd opgepakt, sloeg deze een agent. De agent geraakte gewond en moest met een ambulance naar het ziekenhuis. Nadat er extra politieagenten werden ingezet, kalmeerde de toestand en kozen de jongeren ervoor om de plaats te verlaten.

Eerder op de avond hadden onbekenden Antwerpen-Noord al vuurwerk binnen gegooid in een gokkantoor. “Er werden ramen ingegooid en er is schade aan de rolluiken. Een geparkeerde wagen geraakte ook beschadigd”, gaf Sven Lommaert van politiezone Antwerpen mee aan HLN. Het labo en DOVO zijn ter plaatse voor het onderzoek.Ook later op de avond bleef het onrustig met een kat-en-muisspel tussen jongeren met vuurwerk en bommetjes enerzijds en de politie – met overvalwagens en een waterkanon – anderzijds.