Amerikaanse autoriteiten hebben onder de grens met Mexico een tunnel ontdekt die gebruikt werd voor het smokkelen van drugs. De tunnel is meer dan 1.300 meter lang en is uitgerust met rails, liften, en een ventilatie- en afvloeiingssysteem. Het zou gaan om de langste ‘drugstunnel’ die ooit gevonden is. Dat meldt VRT NWS.

De tunnel begint bij de Mexicaanse stad Tijuana en eindigt op veertien kilometer ten zuiden van de Amerikaanse stad San Diego. Hij zou al in augustus zijn ontdekt, sindsdien werd de route en lengte onderzocht. Volgens de Amerikaanse grensbewaking is de tunnel 1313 meter lang 1,7 meter hoog en 60 cm breed. De tunnel lag zo’n 21 meter onder de oppervlakte.

De tunnel was bijzonder goed uitgerust. Er was een hydraulische lift, een railsysteem waarmee drugs en andere zaken in karretjes werden vervoerd. Verder was er ook een ventilatie- en waterafvoersysteem geïnstalleerd. Aan de Amerikaanse zijde werd een uitgang gevonden die geblokkeerd was met zandzakjes. Dat doet de politie vermoeden dat de smokkelaars bezig waren met een andere uitgang te graven. Er werden geen drugs gevonden, en niemand is gearresteerd. 

Capaciteiten kartels

De finesse waarmee deze tunnel is ontworpen laat zien hoe vastberaden kartels zijn en hoeveel financiële mogelijkheden ze hebben“, zei een woordvoerder van de Amerikaanse opsporingsdienst DEA. “Ik ben blij dat deze geavanceerde drugstunnel ontdekt is“, voegde een politiechef toe. “Daardoor kan men die niet meer gebruiken bij toekomstige smokkelacties.”

De tunnel zal nu volgegoten worden met beton, zoals de Amerikaanse wet voorschrijft. De ontdekking maakt duidelijk dat een sterke grensbewaking meer dan ooit nodig is voor de Verenigde Staten.